2/23/11

SVENSK MAT- OCH KAFFERANSONERING

Utlandssvensk tipsar om en glimt genom annu ett av de dammiga fonstren i det socialdemokratiska folkhemmet:

Kaffeälskarna på äldreboenden i Hässleholm kan vara lugna. Ransoneringen, som bland annat innebar nej till påtår, blev inte gammal. Försöket att minska kaffedrickandet avbryts omgående. Reaktionerna på ransoneringen blev så kraftiga att man omedelbart återgår till att servera precis så mycket kaffe de gamla vill ha. – Det har ringt folk hela dagen och i morse kom en man från Stehag och överlämnade sex paket kaffe, säger Lisbeth Grip, som är enhetschef på Ekegården. Fram till för två veckor sedan beställde kökspersonalen på Ekegården så mycket kaffe som behövdes för att släcka kaffetörsten. Men centralköket, som levererar varor, reagerade över hög förbrukning. Då gick Lisbeth Grip med på att införa en ranson på försök. Men reaktionerna lät alltså inte vänta på sig. ... Först bestämdes kvoten till fyra paket. Men enhetschefen var nyfiken på att se hur långt tre paket skulle räcka. – Efter den här reaktionen vet vi att det inte räcker. De boende betalar för måltider och då ska de naturligtvis få dricka så mycket kaffe de vill, säger hon.

Det var ju alldeles fantastiskt jatte-generost. Kafferansoneringen i svensk aldreomsorg borjade for ovrigt, som vi kunnat beratta tidigare, inte i Hasslehom.

Om de som nu ar gamla hade fatt behalla sina kommunal- och landstingsskatter under sin livstid, i stallet for att ge bort dem till politiker och byrakrater, hade de kunnat bygga upp ett sparkapital som hade betalat for hela boendet. Da hade de kunnat skaffa sig privat aldreboende i stallet dar de inte skulle behova be om ursakt for att de dricker kaffe.

Eller ater mat. Larsa liknar den svenska aldreomsorgen vid ett barnhem i Oliver Twist's England:

När jag kom till Sverige 2008 som arbetslös akademiker var det enda jobb jag kunde få ett vikariejobb som personlig assistent/ledsagare, och i den rollen fick jag flera tillfällen att se hur det går till på äldreboenden. Jag såg bl.a. syner som genast fick mig att tänka på ett känt avsnitt ur Oliver Twist av Charles Dickens där Oliver är fräck nog att fråga efter påfyllning av mat vid måltiden på barnhemmet (eller var det nu var någonstans). Man skulle ha en väldig tur för att få något utöver den tilldelade portionen. Gamla människor med en stillasittande tillvaro behöver visserligen inte lika mycket mat som en energisk ung människa, men även om man tar med det i beräkningen så var maten dåligt tilltagen. Bara det faktum att de gamla bad om mer borde ha varit en signal om att de behövde mer.

Mina varmaste gratulationer till alla socialister som smyglaser den har bloggen - ni har verkligen lyckats i att skapa ett Soviet Union Business Class i Sverige.

6 comments:

Anonymous said...

Tänka sig, något är dåligt så är allt dåligt... Dra huvudet ur röven någon gång Larson.

Ron said...

Väldigt övertygande argumentationsteknik.

Anonymous said...

Vilka värdelös kommentarer du skickar Anonymous; vad tjänar det för syfte?

ulle said...

Det var jag som var senaste Anonymous! Sorry!

blofeldt said...

Kaffet är ändå en småsak, när det gäller äldreboendena. Jag har i flera kommentarer på den här bloggen redan belyst problemen som våra äldre har att vänta sig på gamla dagar. Bara en sån sak som att man nyligen har dragit in hand- och fingergymnastiken på det hem där min åldriga mor nu framlider sina sista dagar. Nu är åldringarna så ofärdiga i sina fingrar och händer att inte längre kan koka sitt kaffe själva. På midsommaraftonen senast bjöds inte åldringarna ens på kaffe, vilket varit kutym tidigare. När jag än, besöker min mor får jag ständigt höra att det är personalbrist.

Men Sveriges politiker har en lösning på problemet inom äldrevården.

I valrörelsen 2010 gick MP ut med budskapet att dom äldre behövda stimulans. Elsebete Dingizian MP-s kulturpolitiske politruk förkunnade att "de äldre behöver stimulans. Clowner som sprider glädje kan skapa gemenskap och bidra till att de boende håller sig friskare. Dessutom kan folk som hör dåligt (det gör alla) ha behållning av clowner.

Elsebete Dingizian och stormuppen Peter Eriksson vill "skapa" tusentals "gröna kulturjobb" genom att tvinga på pensionärerna clowner, jonglörer och och andra löskemän som inte kan leva på sin "konst" annars.

När min tid är inne för ålderdomshemmet vill jag inte konfronteras med någon jävla clown. Då skjuter jag mig hellre själv, eller ännu bättre: clownen.

S R Larson said...

Blofeldt,

Du har verkligen delat med dig av manga insikter om svensk aldreomsorg. Ovanpa den har bisarra historien om clownerna finns ju ocksa det faktum att man tanker fylla upp allt jobb i aldreomsorgen - de jobb som sparats bort de senaste 20 aren - med invandrare fran sa kulturellt avlagsna delar av varlden som mojligt. Tyvarr sipprar det in historier fran aldreomsorgen om hur gamla manniskor blir illa behandlade just pa grund av detta. Och det blir inte battre av att infodda svenskar som inte alls vill jobba i aldreomsorgen tvingas in dar helt enkelt darfor att det inte finns nagra andra jobb at folk.

I nagon mening blir kafferansoneringen i aldreomsorgen en symbol for forfallet i den svenska valfardsstaten. Jag hoppas din gamla mor far leva sin sista tid i frid och utan att lida for mycket av den ofardsstat hon nu blir omhandertagen av.