2/5/11

SOCIALISMENS SEGER: VANTA 400 DAGAR PA HOFTLEDSOPERATION

Socialismens framsta marknadsforingsargument ar att den utjamnar skillnader mellan rika och fattiga, mellan hog- och laginkomsttagare. Inte manga laser det finstilta i socialisternas erbjudande, namligen att utjamningen sker genom att alla blir lika fattiga. Men aven om man tar socialisternas gallimatias pa allvar och som i Sverige ger dem sju decennier att visa vad de gar for, kan de fortfarande inte leverera vad de lovar. Aftonbladet rapporterar om det senaste exemplet pa detta (och observera nu hur Aftonbladet, i sin socialistiska iver, missar huvudpoangen i historien):

Ska du operera dig så är risken stor att du får köa längre om du är lågavlönad än hög­avlönad. Det visar en avhandling som presenteras i dag av hälsoekonomen Gustav Tinghög vid Hälsouniversitet i Linköping. Han har undersökt väntetiderna i Östergötland 2007 för planerade operationer för 4 663 patienter och funnit stora skillnader mellan fattiga och rika. De som tjänade minst fick vänta 34 procents längre tid på operation inom allmänkirurgin jämfört med de som tjänade mest. Skillnaden inom ortopedisk kirurgi var 27 procent. Vanja Sundqvist, 61, är en av de ­drabbade. Hon lever på försörjningsstöd, har en utsliten höft och väntar på en höftledsoperation sedan juli 2009. – Jag har fruktansvärda smärtor och går på starka värkmediciner. ­Risken är att operationen dröjer till efter sommaren.

Den som ar fattig och pa Medicaid har i USA behover inte vanta pa operation. De far i princip samma tillganglighet till sjukvard som vi som har privata sjukforsakringar - till liten eller ingen kostnad for dem sjalva. For den som inte har nagon sjukforsakring alls finns avbetalningsplaner genom bolag som CheckSystems (som for ovrigt aven skoter avbetalningsplaner for bilreparationer och en hel del annat). I det socialistiska skatteparadiset Sverige, daremot, maste fattiga alltsa vanta 18 manader pa en hoftledsoperation.

Men den verkligt viktiga delen i den har historien berattar inte Aftonbladet. Den svenska vardgarantilagen sager att...

...patienter högst ska behöva vänta 90 dagar på ett första besök inom den specialiserade vården. Samma tidsgräns gäller för att påbörja en ordinerad behandling eller genomföra en beslutad operation.

En fattig maste vanta 34 procent langre pa en hoftledsoperation. Det innebar att den som far operationen fortast far den efter 13 och en halv manad, eller strax over 400 dagar. Vardgarantilagen sager att operationen ska vara genomford inom 90 dagar efter att den ordinerats av lakare. Med andra ord bryter den ofantliga sektorn, har i skepnad av Ostergotlands lans landsting, mot lagen genom att konsekvent overskrida vardgarantilagens grans med minst 450 procent.

Sadan ar socialismen.

No comments: