2/17/11

SOCIALISMENS SEGER: LANDSTINGETS BUDGET DODAR ANNU EN SVENSK

Det finns en utbredd myt bland exempelvis filmjolkslibertarianer att bara man later den privata sektorn skota skolor, sjukhus och aldreomsorg sa fixar sig allt. Vad de inte begriper ar att det ar finansieringen som ar den springande punkten. Sa lange den offentliga makten behaller monopolet over en verksamhet kan man privatisera verksamheten hela dagen lang - resurstillgangen okar anda inte. Detta ar viktigt att komma ihag nar vi laser om hur annu en svensk patient avlidit till foljd av landets svaltfodda sjukvard. Ron tipsar och Aftonbladet skriver:

Eva-Maria Leuf, 56, led av plågsam huvudvärk och sökte hjälp hos sjukvården två dagar i rad. Vid det första besöket var hennes blodtryck så högt att personalen trodde att det var fel på maskinen – och skickade hem henne. Två dagar senare dog hon av en hjärnblödning. Nu har Eva-Marias tre barn gjort en anmälan om fel i vården. Trots att deras mamma visade klassiska symtom på en hjärnblödning eller stroke fick hon bara smärtstillande tabletter. ... Eva-Maria, rektor i Timrå norr om Sundsvall, svimmade i duschen den 8 augusti i fjol. Efteråt började hon må illa och fick kraftig huvudvärk. Eva-Maria fördes tillsammans med systern Annika Leuf i ambulans till Sundsvalls sjukhus. Där tog man blodprover och mätte blodtrycket – som var oerhört högt. ... Dagen därpå mådde Eva-Maria lite bättre men led fortfarande av svår huvudvärk. Hon sökte upp Öbacka vårdcentral i Härnösand, men skickades än en gång hem. Samma natt dog hon i sitt hem av en stroke. – Det som hänt är tragiskt och visst kan en utredning om misstänkt stroke i ett tidigt skede påverka utgången. De behandlande läkarna ska ge sina versioner innan Socialstyrelsen utreder saken, säger Hans Walter, chefsläkare för Neron-koncernen som äger Öbacka vårdcentral.

Sjalva utlosningsmekanismen, sa att saga, for Eva-Marias dod och darmed den fruktansvarda tragedi som drabbat hennes familj ar det absurda lilla faktum att personalen pa vardcentralen antog att det var fel pa utrustningen nar de fick ett ovanligt matresultat. Det ar viktigt att se den har detaljen i sammanhanget. Den ar ett uttryck for en verklighetsfranvaro hos de anstallda - en franvaro som enbart kan vara skapad av en lang yrkeskarriar under eviga budgetatstramninger dar det ar viktigare att halla budgeten an bry sig om patienternas val och ve. Men den sager ocksa att utrustningen som sjukvardspersonalen har tillgang till fallerar sa ofta att personalen automatiskt utgar ifran att den ska fallera igen.

4 comments:

ulle said...

Totalt inhumant!
Bort med den här eländiga parlamentarismen här som skyddar de politiska eländesskaparna nu!

Björn said...

Ännu en förfärlig tragedi och en förlust av det mest värdefulla i livet - livet självt. Jag kan bara beklaga. Hoppas med tiden att fler ser dessa problem orsakade av landstingen och Sveriges socialdemokratiska ekonomi.

Folk verkar tyvär ha väldigt svårt att hålla isär proximata och ultimata orsaker när det kommer till den offentliga sektorn. När SJ fungerar illa så skyller man det på snön, dåligt rustade banor m.m. och när folk dör i sjukvården så skyller man på detaljer och ser hur man varje enskilt fall att någonting litet har gått snett m.m. När folk ser alla bilolyckor så tänker man att det är alkohol, halka osv...

Men det är viktigt att kolla på de bakomliggande strukturerna: planekonomin bakom de producerade verksamheterna som förstör och kväver dem, vilket tar sig uttryck i sånt här.

När någon privat aktör någon enstaka gång agerar på ett tveksamt sätt som skadar andra människor, då blir det ramaskri om att företag är vinstdrivande.

Johan said...

Men seriöst... Givetvis ska man alltid vara lite försiktig med att uttala sig på andrahandsuppgifter då historien lätt blir friserad på ett sådant sätt att förmildrande omständigheter försvinner.

Dock kvarstår det faktum att det här låter som den mest uppenbara hjärnblödningen på mycket länge. Hur hon lyckades undgå att passera en röntgen av hjärnan övergår ärligt talat mitt förstånd. Det här är ren skär inkompetens hos den inblandade personalen oberoende av den dysfunktionella organisationen och arbetsbelastningen i landstinget.

Annars tycker jag att det här också är ganska pinsamt under temat "misstag i sjukvården":

http://www.dagensmedicin.se/dagenssjukskoterska/nyheter/2011/02/18/avled-efter-fall-fran-sang/index.xml

Det är ju snudd på att man undrar om någon har tagit skämtet i den gamla kultromanen "The House of God" på allvar om att höja sängarna till viss höjd för att bli av med patienterna till neurokirurgen...

S R Larson said...

Johan,

Jag ar helt enig med dig om kallkritik. Men an sa lange ar svenska media forhallandevis duktiga pa att halla ratt pa elementara fakta. Deras problem ligger snarare pa det redaktionella planet, exempelvis i valet av politisk nyhetstackning. Om det vore nagot grovt fel i den har historien ar det sannolikt att den privata vardleverantoren skulle vara kvick att krava en dementi-artikel i samma tidning. Men, aterigen, du har en viktig poang. Och tack for nyhetstipset.