2/8/11

NORDENS MEXICANER SKALAR BANAN I NORGE

En av den har bloggens lasare, en svensk bosatt i Norge, berattar hur Sverige haller pa att tappa en hel generation till Norge. Expressen rapporterar om det senaste inslaget i den trenden:

Under flera år har lågstatusjobbet fiskrensning lockat svenska ungdommar till grannlandet i väst. Men nu har det ersatts av ett jobb med om möjligt ännu lägre status - bananskalning. - Att skala bananer är ett skitjobb, men jag kan lyssna på musik samtidigt som jag jobbar och lönen är bra, säger Linnéa Nodelijk som har flyttat från Södertälje till Oslo. ... Linnéa Nodelijks fem arbetskamrater kommer alla från Sverige - men det bekymrar henne inte. - Jag gillar inte norrmän särskilt mycket. De är lata och ska bara ha rast hela tiden medan svenskar är flitiga och gör ett bra jobb, säger hon till Dagbladet. På onsdag kommer SVT:s "Uppdrag granskning" att syna arbetsförhållandena för de 80000 svenska ungdomar som jobbar i Norge. När Janne Josefsson besökte "Skavlan" berättade han om norska ungdomars ovilja att ta sig an apjobbet bananskalning. - De skrattade bara åt svenskarna. ... Men Linnéa Nodelijk tar inte åt sig. - Om de skrattar åt oss så får de väl göra det. Jag behöver pengar och vill kunna betala hyran, säger hon till Dagbladet.no.

For drygt ett ar sedan skrev jag om hur svenskarna har blivit Nordens mexicaner. Det ser ut som om den trenden kommer att fortsatta, och sannolikt anta proportioner bortom till och med den mexicanska migrationen hit till USA.

Den enda fraga Expressen egentligen borde ha stallt i den har artikeln ar vad Sveriges regering tycker om den svenska migrationen till Norge. Statsministern och hans bionicles-byggande legominister tar som bekant varje tillfalle att beratta for svenskarna om hur utmarkt landets ekonomi ar. Filmjolkslibertarianen Johnny Munkhammar forsokte som bekant nyligen presentera Sverige som ett monstersamhalle med en fenomenal ekonomi. Kanske Munkhammar och hans nyvensterata kompisar inte har en aning om att svenska ungdomar faktiskt aker till Norge for att overhuvudtaget kunna skaffa sig ett jobb...?

6 comments:

Anonymous said...

Och....

S R Larson said...

Tack for en upplysande, intressant, djuplodande och berikande kommentar.

utlandssvensk said...

Larson,
Jag hinner typär inte skriva någon jämförelse mellan husmarknanderna i USA och Sverige nu. Kanske senare.

men jag hittade en ganska bra video som jämför prisbubblan i Sverige med den i Japan:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A6bzA8HB1yU

Per-Olof said...

Men vilket samband finns det mellan uppkomsten av keynesianismen och att människor i Sverige har blivit socialister (inom alla partier i riksdagen)?

A) Enligt keynesianismen finns det inget samband mellan för höga ingångslöner för ungdomar och ungdomsarbetslösheten. Arbetsgivarna ägnar sig enligt denna teori inte åt ekonomisk kalkylering - bokföring av historiska intäkter och kostnader, samt åt att försöka beräkna de framtida intäkterna och kostnaderna.

B) Enligt keynesianismen skapar högre offentliga utgifter en högre efterfrågan i ekonomin. Detta innebär att det privata näringslivet blir större ju högre de offentliga utgifterna är. Men eftersom alla fysiska resurser är knappa kan den offentliga sektorn enbart finansiera sin verksamhet genom att överföra resurser ifrån den privata sektorn.

C) Enligt keynesianismen är det socialt med nollränta och inte behöva satsa något eget kapital vid köp av bostad. Enligt keynesianismen kan detta inte skapa finansiella bubblor och tillgångsbubblor. Det enda riktigt effektiva sättet att hindra bubblor från att bli en total katastrof är att höja räntan till sin naturliga nivå. Keynesianismen är enbart ett sätt att få någonting för ingenting och detta är ett kraftfullt socialistiskt budskap.

Ron (GB) said...

Anonymous bryr sig inte. Det är inga problem att jobb rinner ur Sverige...

Men David Cameron tackar och tar emot (i mitt fall). Har man forcerats till arbetslöshet så känner jag sannerligen ingen skyldighet att stanna kvar och KOSTA pengar.

Man vill ju inte ligga till last.

Klart bättre att ha "bananjobb" i Norge (eller England) - än att tvingas till ofrivillig arbetslöshet i Sverige.

S R Larson said...

utlandssvensk,

Inga problem - om du far tid nagon gang i framtiden, sa finns det alltid plats at dig!

Vad galler arbetskraftsmigrationen fran Sverige har den i atminstone tio ar bestatt av framst av hogutbildade. Trenden att manniskor med lagre eller ingen eftergymnasial utbildning sticker ar i sig ett patagligt fattigdomstecken. Det ska bli intressant att se den fullodiga migrationsstatistiken for perioden 2009-2011...