2/4/11

LANDSTINGETS LYDIGA: ANSTALLDA KOPER UTRUSTNING TILL SJUKVARDEN

Ursakta en nagot langre artikel an vanligt.

Eb och Utlandssvensk tipsar om tillstandet i sjukvarden i Mauretanien:

Överbeläggningar kan få ytterst märkliga följder. På Östra sjukhuset i Göteborg har patienter fått kastrullock och sked för att kunna larma i nödsituationer. Det finns inte ordinarie larm till alla. En avdelning åkte och köpte ringklockor. Det framgår av en rapport som Socialstyrelsen gjort. Socialstyrelsen konstaterar att överbeläggningar är vanliga vid samtliga nio västsvenska akutsjukhus. – Ett lågvattenmärke, säger Maria Tenggren på Vårdförbundet till Göteborgs-Posten.

Vardforbundets tidskrift har en mer utforlig artikel:

Personalen har gett patienterna kastrullock och sked och åkt till Claes Ohlsson och handlat ringklockor. Efter att ha granskat de nio västsvenska akutsjukhusen slår Socialstyrelsen fast att överbeläggningar är vanliga vid samtliga sjukhus. Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/ SU Östra, Alingsås och Mölndal är tillgången på vårdplatser så liten att det innebär risker för patientsäkerheten, säger Socialstyrelsen i sin rapport. – Vi har i åratal tjatat om problemet med överbeläggningar, ändå händer ingenting, säger Marita Tenggren. Hon berättar att det finns tre tomma vårdavdelningar i beredskap som står färdiga att öppnas om det blir för många överbeläggningar. Sjukhuset har en handlingsplan för hur det ska gå till. – Men med alla restriktioner och förbehåll som finns så öppnas de här extra platserna väldigt sällan. Det ser snyggt ut på papperet, men betyder i praktiken ingenting, säger Marita Tenggren.

Tomma socialister skramlar mest. Tomma vardavdelningar skramlar bra mycket, de ocksa. En battre symbolisk illustration av budgetfascism och valfardsstatens morka sida har jag inte sett pa lange.

Socialstyrelsens inspektion vid Östra sjukhuset visar att patienter utlokaliseras till avdelningar där personalen inte haft rätt kompetens för att vårda dem. Ofta saknas syrgas/sugutrustning och ringklocka vid vårdplatserna. I Mölndal anpassas bemanningen inte till vårdtyngden och även här har personal saknat kompetens att vårda patienter som utlokaliserats.

Med andra ord: det ar inte efterfragan pa vard som ar viktig - det ar landstingets monopol som skall uppratthallas till varje pris.

Jag har oerhort stor respekt for manniskor som valjer sjukvard som yrkeskarriar. Fran cancersjukvard till kardiologi och intensivvard till psykiatri, geriatrik... Lakare, sjukskoterskor och andra inom medicinska yrken fortjanar stor uppskattning for sin enorma hangivenhet till att hjalpa andra manniskor. Men nagonstans maste aven deras lojalitet och hangivenhet ha en grans. Ser inte dessa stackars landstingsanstallda vad de haller pa med nar de aker och koper utrustning till sin arbetsplats pa Clas Ohlsson? Gjorde de det pa arbetstid? Knappast med den overbelaggningen... Och vem betalade? Landstinget...?

Nar landstinget nu har lyckats pressa personalen till att borja kopa in utrustning till sjukvarden for egna pengar kan de ju ta nasta steg och avskaffa frukosten. Personalen far sjalv kopa kaffe, brod, mjolk, ost och apelsinjuice om de vill att patienterna ska fa nagot att ata pa morgonen. Samtidigt fortsatter patienter och sjukskoterskor naturligtvis att betala varldens hogsta skatter.

4 comments:

blofeldt said...

Bara att härda ut och invänta ett regimskifte.

Larsa said...

På tal om regimskifte: Meddela mig när svenskarna går ut på gator och torg som folk i Egypten gör nu så kommer jag och hjälper till på "anti-government"-sidan.

Anonymous said...

Små problem jämfört med detta!
http://www.e24.se/makro/varlden/usas-elandigaste-stader_2593009.e24

S R Larson said...

Om Anonymosaurus bemodade sig med att grava lite i den statistik som Aftonbladet sager sig lita till, men inte redovisar, skulle hon se att jamfort med svenska stader i motsvarande situation ar de har exemplen ganska beskedliga. Dessutom, till skillnad fran svenskarna har amerikaner i sadana har regioner battre stallen att flytta till inom landet.