2/18/11

KOMMUNEN - PA DIN SIDA

Enligt gallande socialistiska dogmer ska kommunen varna om det allmanna basta. Vad detta "allmanna basta" ar brukar vara svart att fa reda pa, speciellt om man fragar socialister sjalva. Gavle Dagblad rapporterar dock om nagra vanliga svenskar i Alvkarleby som nu pa ett handgripligt satt fatt veta vad detta allmanna basta faktiskt innebar:

Kommunstyrelsen i Älvkarleby beslöt förra veckan att fem trähus i Harnäs ska rivas. Beslutet gäller fyra rödmålade tvåvåningshus nära riksvägen samt ett gulmålat hus intill järnvägen, med sammanlagt tolv lägenheter varav sju är uthyrda. Men för hyresgästerna kom rivningsbeslutet som en total överraskning. Uppsägningsbeskedet är det första brev de fått från kommunen sedan de fick veta att kommunen köpt husen. – Att hitta en ny bostad och dagisplats och allt på bara tre månader är jättesvårt. Vi borde åtminstone ha fått mer tid på oss, säger Tina Forsberg, som bor i det gula huset. – Vi har mejlat och ringt för att få veta något, men inte fått några raka svar, säger hon. Per Gräntz har bott i ett av de rödmålade husen sedan 1993 och är själv politiskt aktiv för socialdemokraterna, men hade inte heller fått något besked innan beslutet togs. – Kommunens behandling av oss är helt skandalös, säger han. Bakgrunden till rivningsbeslutet finns i den detaljplan som gjordes på 1980-talet. Då krävde massafabriken ett stort skyddsavstånd och byggrätten togs bort för fastigheterna närmast fabriken. Detta har lett till att fastighetsägarna inte underhållit husen. 2009 blev kommunen tvungen att köpa in husen för sammanlagt 1,7 miljoner kronor, och en utredning av tekniske chefen Patrik Österbring kom fram till att husen borde rivas. Att rusta upp dem skulle bli för dyrt.

Det hela borjar alltsa med att kommunen later en privat medborgare - pappersmasseforetaget - fa bestamma vad som ska handa med egendom som en annan privat medborgare - fastighetsagaren - ager. Kommunen belagger fastighetsagarens egendom med restriktioner som i praktiken gor egendomen vardelos for agaren. Fastighetsagaren, a sin sida, har varken mojlighet att overklaga kommunens intrang pa hans privategendom eller begara kompensation. Naturligtvis finner han det meningslost att kasta pengar efter nagot som han inte langre kan anvanda sig av. Sa egendomen forfaller sa till den grad att hyresgasterna sjalva tar over renoveringsarbetet.

Nar sa situationen blivit sa ohallbar for fastighetsagaren att han i praktiken star i begrepp att overge hela stallet skrider kommunen in och koper alltsammans for skattebetalarnas pengar. Darefter kastar man ut hyresgasterna, rakt ut i den skriande bostadsbristens Sverige.

Valkommen till folkhemmet.

4 comments:

Larsa said...

Ja, om massafabriken ville ha stort skyddsavstånd så skulle de naturligtvis ha köpt fastigheten med husen på själva redan på 80-talet. Så fungerar det i ett civiliserat samhälle.

Larsa said...

"Darefter kastar man ut hyresgasterna, rakt ut i den skriande bostadsbristens Sverige"

På tal om bostadssituationen i Sverige måste jag också passa på att nämna vad som hände mig häromdagen. En gammal kompis från Sverige frågade mig om jag "hyr i andra hand" i Skottland. Jag insåg att jag inte ens vet hur man säger hyra i andra hand på engelska (inte "I rent in second hand" i alla fall), och hela frågan kändes så typiskt svensk.

S R Larson said...

"Sub let" ar en term som anvands har. Inte for att det rader nagon overdriven bostadsbrist har, tvartom. Men manga koper villor som de sedan hyr ut i andra hand. Manga ganger ar det room mates - studenter eller kompisar som har tagit sitt forsta jobb - som hyr en villa tillsammans. En annan marknad for "subletting" ar familjer som flyttar till en ny stad och hyr sex manader eller ett ar medan de bekantar sig med staden och letar eget hus.

En vanlig orsak till "sublet"-marknaden ar att manniskor med ganska vanliga inkomster anvander fastighetsmarknaden for att spara ihop lite extra pengar. Jag kanner tva killar har i staden som har helt vanliga arbetarjobb - en ar signaltekniker pa jarnvagen, en annan jobbar pa raffinaderiet - som har kopt fyra villor, en efter en. De hyr ut dem framfor allt till militarer fran missilbasen och deras familjer och har sin pensionsforsakring i vardestegringen medan hyran betalar lanen.

cavatus.wordpress.com said...

Vem vet, dessa hyresgäster kanske blir lika blåsta som ett antal andra hyresgäster blev, de sades upp för att huset skulle rivas och sedan när det väl var utrymt byggdes det om till ensamkommande flyktingbarn!!!