2/24/11

HUR KAN DET VARA SA ILLA I SVERIGE...?

De har artiklarna blev liggande - de ar en vecka gamla men dessvarre lika aktuella idag som forra veckan. Eller, med andra ord:

– Patienterna undrar hur det kan vara så illa i det här landet, säger Axel Dahl, sjuksköterska.

Den undran ar 20 ar for sen, men kanske behovs det en sjukvard som lagger patienter pa golvet for att folk ska borja se sig omkring:

Stockholm växer och det märks på akutmottagningen på Södersjukhuset. I snitt 20 procent fler patienter hittills i år jämfört med samma period förra året. Av och till har läget varit mycket ansträngt, berättar personal som DN talar med. Det händer att sjuka patienter får ligga hela natten på en hård brits på akuten, för att det inte finns några lediga platser uppe på avdelningen. Väntetiderna kan vara långa, upp emot ett dygn i vissa fall. Extrasängar ställs ut i korridorer och väntrum, men de räcker inte alltid till. – Vid enstaka tillfällen har vi fått be någon resa sig från en brits, för att någon ännu sjukare behöver sängen för undersökning, säger sjuksköterskan Annika Andersson. – När vi dessutom tvingas lägga patienter på golven för att ta ett EKG känns det ovärdigt, säger hon. Hon berättar att det vid besökstoppar kan samlas närmare 40 obedömda patienter i väntrummet. – De kan ha vilken sjukdom som helst. Det känns inte patientsäkert. Men vi gör vårt yttersta för att bedriva samma professionella vård som vid normal belastning. ... Men de flesta blir inte arga på personalen, utan på systemet och säger ”hur kan det vara så här illa i det här landet”, säger Axel Dahl. Flera kolleger har sjukskrivit sig på grund av den höga arbetsbelastningen, andra talar om att sluta i yrket. Men Axel Dahl gillar sitt jobb. – Det vi skulle önska är en större långsiktighet hos beslutsfattarna.

Han gillar det sa lange han ar ung och orkar. Men nar han narmar sig 40 och har haft sma barn hemma i tio ar kommer det inte att vara lika roligt att vara helt urblast efter varje arbetspass.

Apropa langsiktigheten i landstingspolitiken har DN foljande lilla reportage att bidra med:

Akutmottagningarna i Stockholm är överfulla och vårdavdelningarna överbelagda. Patienter som borde läggas in skickas hem och chefsläkarna är kritiska mot det politiska styret. – Ända sedan i julas har läget varit mycket, mycket ansträngt, säger Peter Rönnerfalk, chefsläkare i Stockholms läns landsting.– Jämfört med samma period förra året har vi haft drygt 20 procent fler besök på vuxenakuten. Det har varit absolut fullbelagt på sjukhusets avdelningar varje dag, säger Anna Nergårdh, chefsläkare på Södersjukhuset i Stockholm. Platsbristen får allvarliga konsekvenser: – Situationen är ohållbar. Vi skickar hem patienter som borde läggas in, andra skrivs ut för snabbt och patienter flyttas för tidigt från intensivvårdsplatserna. Vi tar risker varje dag som inte är acceptabla, säger Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska sjukhuset. Ökningen beror på flera saker: Stockholm har lägst andel vårdplatser i hela landet, och Sverige ligger lågt jämfört med andra länder. Situationen förvärras av många benbrott och vinterns kräksjuka och infektioner. ... Och samtidigt som inflyttningen till Stockholm ökar kraftigt, liksom andelen äldre, kommer Nya Karolinska sjukhuset i Solna – som invigs 2016 – att ha cirka 200 färre vårdplatser än dagens Karolinska. ... Men nu växer frustrationen över att politikerna inte agerar. ... – Vi börjar tappa tålamodet eftersom det inte tas några beslut över huvud taget i de här frågorna. Problemet har i många år varit väl känt, säger Carl-Göran Ericsson. Stefan Engqvist på Karolinska sjukhuset menar att politikernas senfärdighet är ”provocerande mot alla dem som jobbar i vården och mot alla de utredningar som gjorts”.

Det ar vart att notera att statsministerns fru, Filippa, ar det hogsta politiska honset i den honsgard som ocksa kallas Stockholms Lans Landsting. Hon delar helt uppenbart sin mans uppfattning att man ska gora allt for att behalla valfardsstaten, aven om det innebar att man reducerar sjukvarden till somalisk standard.

Lat folk behalla landstingsskatten och kopa privat sjukforsakring for pengarna. Lat arbetsgivare erbjuda heltackande sjukforsakring till sina anstallda i stallet for det monopol landstingen idag har. Privatisera sjukhus, slapp etableringskontrollen over sjukvarden och lat vinstdrivande foretag arbeta i konkurrens med icke-vinstdrivande foretag. Lat lakare och sjukskoterskor fa arbeta professionellt, utan politiska och ideologiska restriktioner.

1 comment:

Björn said...

Min pappa fick åka in på akuten för ett tag sedan i brutala magsmärtor. Han tyckte han blev så illa behandlad att han ska maila till den landstingspolitiker han kryssade i valet. Jag ska nog rekommendera ditt förslag: att fråga om han kan få sin landstingsskatt tillbaka. Tack för tipset! ;)