2/10/11

EGYPTEN OCH FRA-LAGEN

Sa har bistandsminister Gunilla Carlsson upptackt att demokrati och frihet framjas av sociala medier pa internet. Hon ar sa betagen av den har upptackten att hon genast vill kasta en massa svenska skattepengar efter Twitter och Facebook och dessutom till utveckling av teknik som forhindrar statsmakter att slacka ner internet:

Stöd till sociala medier är ett effektivt sätt att stödja demokratirörelser i vissa diktaturer. Det tycker biståndsminister Gunilla Carlsson som vill öka biståndet till sociala medier och till tekniska system som kan förhindra regimer att stänga internet – som Egyptens regering gjorde förra veckan. – Nätaktivister är de nya demokratikämparna, säger hon. Biståndsministern har redan ett anslag på 150 miljoner kronor för i år som ska användas för demokrati och yttrandefrihet. Gunilla Carlsson har de senaste veckorna tagit intryck av händelserna i Egypten och Tunisien och vill nu utforma sin satsning efter det.– Genom att stödja sociala medier och IT kan vi hjälpa till att bygga demokrati inifrån, i stället för att skicka ner folk utifrån som ska sprida de demokratiska idéerna. Om anslaget för demokrati- och yttrandefrihet inte räcker till får andra anslag omprövas. ... Anonymitetstjänster och sociala medier kan också utnyttjas av andra än demokratiförkämpar. Gunilla Carlsson säger att det inte är någon enkel typ av bistånd, men att det med kunskap och transparens ändå kan fungera till stöd för mänskliga rättigheter.

Samtidigt kastar svenska staten pengar efter teknik och byrakratier som ska kunna overvaka vartenda ord som sags pa internet inom Sveriges granser. Eller har Gunilla Carlsson redan glomt bort att hennes parti drev igenom FRA-lagen?

1 comment:

cavatus.wordpress.com said...

Ja, det är verkligen farsartat att läsa hennes storstilade och storsinta satsningar på demokratin - i ena änden - medan svenskarna, som sagt, ska hårdövervarkas. Hon kanske inte har märkt att det pågår en liknande demokratirörelse i Sverige där bloggarna står för inopportunism och sanningssägande. Men det är klart, det är ju en helt annan sak, då dessa strider mot hennes åsikter ....