2/5/11

DEN SVENSKA SJUKVARDSKOLCHOSEN SLAR TILL IGEN

Antag att staten hade monopol pa matforsorjningen i Sverige. Antag att staten beslutade att kaffe skulle inga i den varukorg som staten tillhandahaller, och att staten beslutade att anvanda Gevalias kaffe. Men Maxwell House overklagar statens beslut och vill att deras kaffe ska anvandas. Fallet blir foremal for domstolsforhandlingar. Under tiden far svenskarna inget kaffe alls:

Vaccinationen mot humant papillomvirus, HPV, som ska ges till unga flickor, har inte kommit igång eftersom kammarrätten ännu inte avgjort vilket vaccin som ska användas. ”Vi har redan väntat ett halvår och det är olyckligt”, säger Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms läns landsting. Socialstyrelsen beslutade förra året att HPV-vaccin ska ingå i det allmänna vaccionationsprogrammet. Upphandlingen för hela Sverige sköttes av Stockholms läns landsting. Det beslutades att Cervarix från företaget Glaxo Smithkline ska användas, men det beslutet överklagades av läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur som vill att deras vaccin, Gardasil, ska användas. Landstinget fick rätt i första instans, men i höstas överklagades även det beslutet till kammarrätten. – Jag hoppas på ett beslut före sommaren. Vi kan inte sätta igång innan dess. Det är olyckligt, men sådana är reglerna, säger Henrik Almkvist.

Har ar en revolutionerande ide: lat bagge foretagen fa salja sina vaccinationer i konkurrens; lat lakare och foraldrar avgora om de vill anvanda det ena, det andra eller inget alls. Och lat folk fa behalla landstingsskatten sa de kan kopa sina egna sjukforsakringar, oppna skattefria medicinska sparkonton for icke-akuta utgifter (som vaccinationer, lakarbesok for forkylningar, tandlakarbesok etc) och slapp for tusan landstingens etableringsmonopol for sjukvardsproducenter.

No comments: