1/4/11

VIKTIG VIDEO OM INVANDRINGSPOLITIK OCH VALFARDSSTATEN

Idag bjuder vi pa en sevard video om Rinkeby, producerad av SD Television. Manga siffror som namns i reportaget finns latt tillgangliga och har bl.a. dokumenterats pa Hayek-Institutet Sverige. Daremot skulle jag garna vilja se en referens till uppgiften att endast 25 procent av alla ungdomar i Rinkeby gar vidare till gymnasiet. Jag ifragasatter inte siffran men den ar sa pass dramatisk att det vore rimligt om producenten av den har videon gav en referens.

Oavsett detta ar det har reportaget ett viktigt vittnesmal om vad som hander nar man kombinerar en stor valfardsstat med stor invanding:

8 comments:

Björn said...

457 bränder? Det var mycket. Men frågan är ju hur många som är anlagda. Det är en fråga man kan ställa sig vad gäller bränder över huvudtaget. TEX. så skrev du nånting om att omkring 500 skolor brinner ner per år, men hur många av dessa bränder är anlagda? Jag är chockad om det bränns ned över 1 skola per dag, med FLIT. Jag läste någonstans att bara en tredjedel är anlagda bränder (är inte säker dock skulle kanske kunna försöka leta upp specifik statistik, men isf skulle det "bara" vara omkring 170).

Larsa said...

Lite lustigt att han slänger in siffran 457 skolbränder i en film om Rinkeby utan att påpeka att den siffran är för hela Sverige. Hur många var det i Rinkeby? Kanske många, men det får vi aldrig veta här.

Björn said...

Larsa: han syftade väl inte på skolbränder, utan bränder över huvudtaget i Rinkeby?

S R Larson said...

I min bok Remaking America: Welcome to the Dark Side of the Welfare State (se lank pa larson4liberty.com) har jag kallhanvisningar till siffrorna over skolbrander. Ingen av de kallor jag gatt igenom kan med sakerhet sla fast hur manga skolbrander som ar anlagda och hur manga det inte finns nagot uppsat bakom. Men bara det faktum att antalet skolbrander fordubblats pa bara nagra ar (sedan 2005 vill jag minnas) tyder pa att den stora majoriteten ar anlagda brander. Det vore direkt orimligt att det plotsligt skulle borja uppsta en massa tekniska fel i just skolbyggnader.

Ett annat faktum som styrker hypotesen att de allra flesta branderna ar anlagda ar deras koncentration till kommunala skolor: praktiskt taget inga privata skolor brinner. Dessutom: om det var slarv, tekniska fel etc som lag bakom branderna - varfor brinner inte 10-15 procent av alla kommunalkontor, matvaruaffarer, banker, privata och offentliga kontorslokaler i Sverige?

Skolbranderna ar ett av manga kusliga tecken pa den sociala destabiliseringen av landet. Men man ska ocksa komma ihag att siffran 457 skolbrander enbart refererar till lag-, mellan-, hog- och gymnasieskolor. Dartill brinner daghem, fritidsgardar och ibland aven kommunala sportanlaggningar pa ett satt de inte gjorde for tio ar sedan.

Utlandssvensk said...

"Anlagda skolbränder är ett stort problem och kostar samhället varje år omkring en halv miljard svenska kronor. Under den senaste tioårsperioden har det skett en fördubbling av det årliga antalet anlagda skolbränder"

http://www.tjugofyra7.se/msb/Avdelningar/Nyhet/Fa-brander-pa-friskolor/

Hela rapporten fanns tidigare upplagd som Pdf men verkar nu vara borttagen.

Vad gäller gymnasiebehörighet hittar jag inget om Rinkeby men väl en artikel som ser på skillnader baserat på ursprungsland:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statistik-doljer-betygsskillnader_4833971.svd

Utlandssvensk said...

OK, nu hittade jag en referens, från DN, juni 2010:

"Ungdomsarbetslösheten i Rinkeby är minst dubbelt så stor. Uppemot hälften av alla ungdomar går arbetslösa.

– Studienivån är dålig. Bara 25 procent av ungdomarna går vidare till gymnasiet. Fan, det är sämre utbildningsnivå än i Iran, och liknar mer Uganda. Så här kan det inte fortsätta"


http://www.dn.se/sthlm/utanforskapet-for-ungdomar-okar-i-rinkeby-1.1119790

Utlandssvensk said...

Här finns detaljerade uppgifter om andelen anlagda skolbränder från 1998 till 2008:

http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/Halften-av-alla-skolbrander-ar-anlagda/

Utlandssvensk said...

Larsa,
Med tanke på våra tidigare debatter angående hur Islam passar in i västliga samhällen finns det en bra post hos Erixon. I denna finns länkar till några, enligt mig, väldigt bra programm från brittiska Channel 4 där man filmar i engelska moskeer med dold kamera:

http://www.dagensps.se/opinionen/artiklar/2011/01/03/28801494/index.xml