1/18/11

UPPSALA LANDSTING: KREATIV BOKFORING GOR GAMLA PENGAR NYA

Den offentliga makten i Sverige ar fenomenal i att latsas kunna leverera vad den lovat ge folk, nar den i sjalva verket bryter loften till hoger och vanster. Detta ar sant inte minst inom sjukvarden dar nedskarningar och rena nedlaggningar har varit epidemiska de senaste 20 aren. I ett desperat forsok att skyla over den skriande resursbristen forsoker sig vissa landsting nu pa ett nytt satt att ge sjukvarden "nya" resurser. Upsala Nya Tidning rapporterar glatt att Akademiska Sjukhuset plotsligt ska fa en hel massa extra pengar. 141 miljoner narmare bestamt. Och da later det ju som om sjukvardskrisen ar over, eller hur?

Akademiska sjukhusets budget för 2011 justseras redan nu upp med 141 miljoner kronor och förutsättningar att planera ekonomin blir bättre är förra året. Men om det räcker för att klara ett nollresultat i år är oklart. Politikerna i den borgerliga alliansen hoppas i alla fall få ut lite mer vård för pengarna. I november förra året så lade politikerna fast de ekonomiska ramarna för Akademiska sjukhuset. Men då var inte alla förutsättningar klara för 2011. Därför gjorde Hälso- och sjukvårdsstyrelsen en justering vid måndagens sammanträde. Den ger sjukhuset ett tillskott på drygt 141 miljoner kronor. Men det är tveksamt om pengarna kommer att hjälpa Akademiska ur den ekonomiska krisen. – Beloppet motsvarar den totala produktionsvolymen för 2011 inklusive vårdgarantimedel och pengar för förändringar av den demografiska utvecklingen. Vi har valt att lägga allt i vårdbeställningen för 2011 på en gång så att Akademiska kan planera sin verksamhet bättre och på så sätt få ut lite mer vård för pengarna, säger Anna-Karin Klomop (KD) som är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse. Tidigare har sjukvårdsstyrelsen valt att behålla pengarna och pytsa ut dem i takt med att sjukhuset behöver dem.

Det har ar ingenting annat an fingerfardig bokforing. Vad landstinget i Uppsala har hittat pa ar detsamma som om din arbetsgivare skulle betala ut din arslon i en enda summa i januari i stallet for att ge dig en check varje manad. Men om du far 360 000 kronor i januari eller 30 000 kr varje manad gor inte sadar valdigt stor skillnad nar det blir dags att deklarera.

Bokforingstrick ar annars nagot politiker och byrakrater ar duktiga pa. Den som inte hort historien om Sven Grassman, Riksbanken och det svenska bytesbalansunderskottet, rack upp en hand.

No comments: