1/9/11

SONDAGSKRONIKA: STATSSKULD, SKULDAVSKRIVNING OCH VALFARDSSTATEN

Har ar en sondagskronika pa Hayek-Institutet Sverige om PIIGS-landerna och valfardsstaten. Amnet ar oerhort relevant for hela debatten omkring den offentliga maktens roll i det ekonomiska systemet. Framfor allt visar jag att de svenska ekonomer och politiker som slar sig for brostet och pekar ut Sverige som ett paradexempel pa god finanspolitik ar ute och cyklar. Sverige har samma problem som PIIGS-landerna - man har bara valt en annan, och langsiktigt mer destruktiv, losning pa problemet.

2 comments:

blofeldet said...

Som observatör, och allmänt sitter och tittar på så är det fan i mig obegripligt att ett land som Island har hamnat i den här situationen, att vara totalt bankrutt.

Hur kunde det ske? Ett land vars främsta näring var fårskötsel och illegal valfångst, plötsligt blir storägare av banker och i stort sätt hela Stureplan och fastigheter och fan hans moster. Plötsligt på ett fåtal år ägde Islänningarna allt som var värt att äga.

Någon smartare än mig på den här bloggen kanske kan förklara fenomenet Island?

S R Larson said...

I ett land med en befolkning som far plats pa Stureplan ar det latt for ekonomiskt okunniga, politiskt ambitiosa manniskor att gora stor skada. Se bara vad som hant i Sverige, som ar 30-40 ganger storre an Island...