1/1/11

RAKETATTACKEN I SODERTALJE: SKRIANDE SYMPTOM PA SOCIALT SAMMANBROTT

Johan och Utlandssvensk tipsar om en bisarr liten nyhet fran Sodertalje. Handelsen ar inte bisarr pa grund av innehallet - ungdomar satter eld pa mer an 500 skolor, daghem och fritidsgardar varje ar i Sverige. Ej heller ar handelsen bisarr darfor att ungdomarna lockade polisen i en falla sa de kunde attackera poliserna och gora sitt basta for att skada dem. Nej, det bisarra med handelsen ar, som Utlandssvensk och Johan papekar, dels att det skrivs om den och dels den kommentar som en polisman lamnar till handelsen. Forst det korta referatet i Svenska Dagbladet:

Strax efter midnatt på nyårsnatten utbröt en brand på fritidsgården i Hovsjö. När polisen kom dit besköts de med nyårsraketer. – Tack och lov var det ingen som blev träffad. Men det var nära, säger Marcus Ridby, stationsbefäl vid Södertäljepolisen, till SvD. ... Södertäljepolisen misstänker nu att de fyra poliserna lurades i en fälla. – Vi fick känslan av att det var planerat och att man väntade på polisen, säger Marcus Ridby till Sveriges Nyheter.

Sa Dagens Nyheter:

Polisen hade sänts till Hovsjö eftersom att fritidsgården i området fattat eld, antagligen på grund av nyårsfyrverkerier som antänt huset. – Själva raketbeskjutningen började först mot polisbussen, men fortsatte även sedan poliserna hade klivit ut ur bussen, säger Markus Ridby från Södertäljepolisen. ... – Det verkade ju som ungdomarna hade planerat saken och de verkade ju också ha sparat på fyrverkerierna. Det var som om de inväntade oss. Varför sker sådant här? – Jag vet inte riktigt men något är det som är jättefel. Det var ren tur att ingen blev skadad.

Ja, utan tvekan ar nagot "jattefel". Men dar stannar debatten i Sverige. Visserligen har staten pytsat ut ett ansenligt belopp till ett par forskare for att ta reda pa varfor ungdomar branner ner, men eftersom det ar staten som betalat forskningen och staten vantat atminstone fem ar och latit ett par tusen brandattentat mot skolor aga rum innan man reagerar, ar det tamligen forutsagbart vad den forskningen kommer att dra for slutsatser. En av den Hayek-Institutet Sveriges briljanta socialistiska lasare ligger ganska nara den analytiska nivan pa den vantade statliga slutsatsen. Hon foreslog att det hela ar en estetisk fraga: ungdomarna tycker inte om skolbyggnadernas arkitektur.

Det kravs inte mycket till sunt fornuft for att inse varfor detta destruktiva sociala beteende forekommer. Sverige ar ett land som har gjort sina egna barn och stora delar av sina egna medborgare till irriterande kostnadsenheter. Overallt moter manniskor problem med byrakratier, behandlas snalt och nekas mojligheter att bygga sina egna liv. Den allestades narvarande offentliga makten satter kappar i hjulen och tvingar in manniskor i en standigt krympande mall for vilket sorts liv politikerna tillater manniskor att leva. Jag beskriver det har fenomenet som fiskal fascism i min bok Remaking America: Welcome to the Dark Side of the Welfare State. Ovanpa detta kommer en destruktivt stor invandring av manniskor for vilka den svenska ekonomin inte har nagon plats. Denna invandring, som sker fran lander som kulturellt sett skiljer sig radikalt fran Sverige, okar dramatiskt de problem som redan skapats av en repressiv valfardsstat.

For ovrigt har jag just fardigstallt manuset pa en ny bok. En roman den har gangen... Stay tuned!

8 comments:

Utlandssvensk said...

Jag ser fram emot din roman, Larson.

Vi vet sen tidigare att räddningstjänsten vägrar att rycka ut till vissa områden utan polisskydd. Frågan nu är väl hur länge polisen är villig att rycka ut utan militärskydd. Fast det är ju klart, alla stridsberedda soldarer finns i Afganistan, så den bästa lösningen är nog att inte prata om saken.

För övrigt kan vi notera att anmälningsbenägenheten vad gäller knivvåld i Göteborg återigen ökar:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.521492-fyra-knivdad-i-goteborg

ulle said...

Härligt S R! Tack och ser fram emot din nya bok! Beställer strax din första bok.
Gott Nytt År!
Din insats är ovärderlig.

utlandssvensk said...

Fler "svenskar" ute på äventyr:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinna-med-svenskt-pass-terrormisstankt

Hur länge dröjer det innan andra länder börjar införa visumtvång för alla med svenskt pass?

Johan said...

Jag lägger den här kommentaren här i och med att det senaste inlägget snarast är en annonsering för det senaste inlägget på Hayekinstitutet. Tydligen har Aftonbladet nu slagit upp en fascinerande nyhet som Uppsala Nya Tidning verkade ha fiskat upp i dagarna:

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8357190.ab
http://www.unt.se/startsidan/kommunalrad-vill-beskatta-tjocka-1181287.aspx

Läser man originalinlägget är det klart att man delvis gör en höna av en fjäder då han noterar det här i förbifarten, men texten är ändå bestickande i sin kompletta brist på problematisering och i vad han utelämnar som tänkbara lösningar. Han nämner bara alternativ där vården är statligt finansierad. Dessutom problematiserar han inte sitt resonemang, vilket är anmärkningsvärt i och med att det här i mina ögon är ett av de starkare argumenten mot offentligt finansierad välfärd. När staten går in och petar i folks vardag är det dags att fundera över om det verkligen är legitimt, och dessutom undergräver man ju själva syftet med en offentlig sektor. Hela poängen med det är ju att man accepterar att betala för de som har större behov än det de kan betala in (alternativt, som i försvarets och rättsväsendets fall att verksamheten mer eller mindre kräver att sker i gemensam regi).

Det här kommenteras för övrigt på ett intressant sätt av nymoderaten Kent Persson i Örebro:

http://kentpersson.wordpress.com/2011/01/02/ta-krafttag-mot-var-tids-storsta-folksjukdom/

Visserligen avvisar han just skatten, men läser mellan man raderna är det ändå intressant att notera att han helt uppenbart tycks förutsätta att de här är en politisk uppgift i större utsträckning än vad som normalt brukar att associeras med den klassiska högern. Det inte sagt att det inte finns enskilda förslag som kan vara rimliga i inlägget, det som är intressant är utgångspunkten för problemformuleringen.

Man kommer närmast oundvikligen att tänka på en av höstens andra bravader från borgerliga kommunpolitiker när man läser detta:

http://ingero.blogspot.com/2010/11/valkommen-till-grona-gulag.html

Johan said...

För övrigt kan jag ju i förbifarten nämna att jag med mitt BMI på lite över 19 och en kroppsfettsprocent som ligger i nivå med en genomsnittlig intern på valfritt tyskt koncentrationsläger under andra värdkriget helt uppenbart utgör ett hot mot folkhälsan. Rent statistiskt måste du antagligen upp i spannet 30-35 för att hitta samma effekter på livslängd, att jag personligen inte ä i riskzonen i och med att det inte beror på sjukdom, rökning eller social misär kan ju knappast BMI-fundamentalisterna ta hänsyn till.

Det kan ju för övrigt också påpekas att man i rådatan, innan man justerar för rökning och så, hittar den längsta livslängden i den gruppen som har ett BMI mellan 25 och 27. I de äldre befolkningsgrupperna är också risken med lättare övervikt närmast gynnsam och associerad med bättre överlevnad vid hjärtsjukdom och cancer i och med att man då har mer reserver. Dock kan det ju fortfarande tänkas att man drabbas av de aktuella åkommorna tidigare i livet. Undernäring är samtidigt ett stort problem hos våra äldre, en skrämmande stor del av patienterna som vårdas på sjukhus lider i själva verket av undernäring enligt de studier som är gjorda på området.

blofeldt said...

Ingen kan förneka att mångkulturen de facto kan vara spännande för oss svenskar emellanåt.

utlandssvenk said...

blofeldt,

Ja, spännande var ordet!

Julia Ceasar är i fin form i dagens krönika:

http://snaphanen.dk/2011/01/02/s%c3%b8ndagskronik-svart-gastabud/

Loony said...

När jag brände ned min skola så berodde det dels på att jag var pyroman och ville det, samt dels på att jag verkligen HATADE skolan (ha inte högre iq än dina lärare, livet blir ett helvete).

no more, no less.