1/13/11

PANIK I VANSTERN, DEL 3: VELOURSTALINISTEN MED STREET CREDS

I Goteborgs-Posten kan vi lasa mer om den allt mer offentliga interna striden om partiordforandeposten i VPK. Tydligen har velourstalinisten Jonas Sjostedt lyckats sega sig upp till en tatposition:

Fler och fler ledande vänsterpartister kräver nu att Lars Ohly ger upp. En av toppfavoriterna Jonas Sjöstedt säger sig vara beredd att ta över. Men Lars Ohly är säker på att han vinner striden. ... Men samtidigt växer kritiken mot honom och fler och fler ledande vänsterpartister ansluter sig nu till kravet att han ska avgå vid kongressen 2012. - Vi behöver ett nytt ledarskap. Vi kommer aldrig att hämta oss från att han kallade sig kommunist, säger Wiwi-Anne Johansson (V), riksdagsledamot från Bohuslän.

Aha. Sa problemet ar inte att Kamrat Lasse ar kommunist. Problemet ar att han sager att han ar kommunist. Vanligtvis brukar politiker klaga over att de inte far ut sitt budskap. I fallet VPK har man alltsa det omvanda problemet: man fick ut for mycket av sitt budskap.

Jonas Sjostedt kan bast karakteriseras som en nykter variant av Rattvisa Gudrun. Efter att ha jobbat som ombudsman at Elevorganisationen (eller hette de fortfarande Elevforbundet pa den tiden?) i Norrbotten flyttade han till Umea for att plugga. Men han overgav snart en lovande akademisk karriar av en mycket enkel anledning: han insag att det var lattare att gora karriar inom politiken pa vansterkanten om man skaffade sig street creds som en riktig arbetare. Saledes borjade han pa Volvo Lastvagnar och forsokte sig enligt envisa rykten pa en facklig karriar. Men den fackliga karriaren lar, enligt samma envisa rykten, ha kommit pa skam eftersom Sjostedt snart avslojades som kommunist. Kommunister ar fortfarande inte valkomna inom LO. Sa det fick bli VPK i stallet. Det ar ju svarare att ta sig upp till maktens kottgrytor inom VPK, men Sjostedt har alltid varit smidigt okunnig. Vi far val se om den taktiken haller anda fram till generalsekreterarposten...

1 comment:

blofeldt said...

Inte så säkert att det blir Jonas Sjöstedt som utses till ny partiledare. Det är läge för en kvinnlig kandidat inom Vpk.

Jag vill utfärda en dark horse varning för fd. strippan Josefin Brink som anses vara ett stjärnskott och påläggskalv.