1/11/11

NAR STATEN VALJER VINNARE OCH FORLORARE

Den svenska offentliga makten skovlar ut skattebetalarnas pengar i alla mojliga olika riktningar. Som bekant blir penningpasarna i varje skovel stadigt mindre, samtidigt som skattetrycket inte lattar. (Jobbskatteavdraget har i det har avseendet varit ett politiskt jippo som bara okat marginaleffekterna i den svenska inkomstskatteskalan.) Ett av de manga loften som den offentliga makten har stallt ut till medborgarna ar att ingen ska behova flytta for att fa ett jobb. Konsekvensen av det har ar att landsdelar har nara nog kvavts ihjal under det vansinniga skattetrycket i kombination med rigida arbetsmarknadslagar och fackmaffians hansynslosa jakt pa foretag som forsoker anpassa sina arbetsmarknadskostnader till verkligheten. For att kunna fortsatta lova att ingen ska behova flytta betalar saledes staten ut skattepengar till s.k. utvecklingsforetag ute i glesbygden. Ett exempel ar Pajala Utveckling AB, som far 26 miljoner kronor att leka med:

Pajala utveckling AB (Puab) har fått 26 miljoner i stöd från främst Länsstyrelsen och Tillväxtverket till att utveckla Pajala under de närmaste tre åren. Nye vd:n för bolaget, tidigare kommunalrådet Bengt Niska, höll något som kan liknas vid en programförklaring under tisdagen. - Största utmaningen ligger i att få till en positiv befolkningsutveckling i Pajala. Om vi låter andra agera så blir utvecklingen mindre bra, säger Niska som tillträdde vid årsskiftet. För att klara utmaningen så kommer Puab anställa två näringslivsutvecklare och en ekonom. Förutom då Niska och tjänsten som informationsansvarig. Totalt kommer bolaget således ha fem anställda.

Till att borja med ar det vart att notera att det inte finns nagon arbetsmarknadsrelaterad statistik som visar att Puab haft nagon sarskilt positiv inverkan pa Pajala kommun. Skattepengarna ar med andra ord bortslosade. Dessutom anvands de for att valja vinnare och forlorare bland svenska foretagare. Pa kommunens hemsida berattar Puab att man framst onskar locka till sig IT-foretag och foretag som foradlar lokala ravaror. (Man vill ocksa locka till sig foretag som foradlar tjanster, vilket ar logiskt omojligt, men det ar en annan fraga...) Darmed deklarerar detta skatteunderstodda foretag att vissa typer av privat foretagsamhet kommer att fa skattebetalt stod for att etablera sig i Pajala, medan annan verksamhet inte kan rakna med den sortens stod. Eftersom Puab ska delfinansiera etableringsprospekt och medverka till finansiering av investeringar pa orten betyder detta att Puab tar skattepengar fran foretagare i IT-branschen i exempelvis Sundsvall och anvander dessa for att stodja Sundsvallsforetagets konkurrenter.

Staten anvander kort och gott sin makt att konfiskera medborgarnas pengar till att valja vinnare och forlorare bland medborgarna. Det brukar i andra sammanhang kallas "apartheid" - eftersom den som missgynnas av den har sortens snedvriden konkurrens ar fri att byta bransch eller lamna Sverige ar apartheid ett alltfor starkt ord. Men ju fler branscher som utsatts for den har sortens ingrepp fran staten, och ju farre sektorer av ekonomin som ar fria fran den offentliga maktens intrang, desto narmare kommer man en ekonomisk apartheid i Sverige. Foljden blir att man driver framfor allt sma foretagare ut ur landet, forsavitt dessa inte ska klumpa ihop sig i av staten gynnade branscher i av staten gynnade geografiska omraden.

5 comments:

Ron said...

Sänkt skatt - under förutsättning att du är kompis med kommunrådet.

Eller så kan du FÅ hela 26 miljoner kronor till skänks i företagslekpengar - förutsatt att det är du som ÄR kommunrådet.

Här kan man verkligen snacka starta eget-bidrag...

Det är faktiskt rätt allvarligt när offentlig verksamhet missbrukar skattemedel på det här sättet.

Ytterst sett är sånt här den allra tyngsta anledningen till att David Cameron fick fem nya skattebetalare bara i min familj, varav tre i vårt eget företag.

Det är precis lika många jobb som i PUAB. Med den lilla skillnaden att vi inte har tankat ut 26 miljoner.

Vi betalar IN skatt...

Jag jobbar med IT-tjänster och skulle kunna räkna upp minst ytterligare 20 svenskar som sitter i England och jobbar för uppdragsgivare utanför Sverige.

Dessa arbeten kan troligen inte utföras i Sverige - skulle man ta ut "svenska priser" fullt ut för att täcka upp svenska skatter så går jobben omedelbart till Indien, Singapore, Kina...

Jag kollade också upp om tidningen NSD åtnjuter presstöd. Och det gör man - 16,8 miljoner:

http://www.medievarlden.se/marknad/1-marknad/10934-nsd-far-presstoed-

-------------------------------

Sen har vi ett rätt fantastiskt uttalande här:

"Om vi låter andra agera så blir utvecklingen mindre bra, säger Niska"

Det är alltså inte allom förunnat att få agera.

Och naturligtvis kommer skatten att vara 60+ procent på arbete i vanlig ordning. Det är med "stöd" som utvecklingen ska pressas framåt.

Så hur är den allmänna servicen i Pajala på vintern? Finns det tunnelbana?

Nej, sånt här kommer i stället obönhörligen att leda till att Sveriges driftigaste ungdomar emigrerar pga brist på arbete i hemlandet.

Å andra sidan kommer de som utvandrat kanske att anställa andra emigrerande svenskar som inte trivs med att gå i "Niska-koppel".

S R Larson said...

Det vore ocksa intressant att titta pa partimedlemskapet hos de foretagare som far pengar...

blofeldt said...

S R Larson,

Min magkänsla säger mig att det är sossar som har fått bidragen.

I Pajala bor det väl bra socialister och älgar.

S R Larson said...

blofeldt,

Du har sakert ratt! ; ) Men aven i Norrbotten finns det borgerligt sinnade manniskor, framfor allt bland foretagarna. Hur det ar med algarnas partipolitiska tillhorighet vet jag dock inte.

Ron said...

Älgarna demonstrerar!
Älgarna har fått nog!

*

När det började diskuteras älgar så mindes jag låten "Älgarna Demonstrerar". Men jag kunde inte komma ihåg texten. Jag hoppades att de följande stroferna skulle vara så här:

---------------
Älgarna vill ha frihet
här i sin egen skog
---------------

I så fall hade jag triumferande kunnat skriva att "älgarna är libertarianer". :)

Men när jag googlat så fann jag att stroferna faktiskt löd så här:

---------------
Älgarna vill ha TRYGGhet
här i sin egen skog
---------------

Därmed får man dra slutsatsen att älgarna troligen är sossar, de också.