1/5/11

KRISTALLKRONEHUMANISTISKT NONSENSE I AFTONBLADET

Under den pomposa rubriken "Så släcks ett humanistiskt hopp" skriver en viss Fredrik Persson pa Aftonbladets Kultursida om ett forsok till lobbying fran nagra stora foretag i EU rorande en ny skatt i Ungern. Hoga skatter ar ett problem for bade foretag och familjer eftersom de lagger hinder i vagen for ekonomisk aktivitet, konsumtion, investeringar, forvarvsarbete och ekonomisk utveckling. Men detta ar nu ingenting som herr kulturhumanisten Persson bryr sig om. I stallet fyller han sin storstilade retorik med samma sorts hyckleri och verklighetsfientlig ideologi som praglar all socialistisk agitation:

Den morgontidiga radiorösten låter meddela att en samling storföretag, bland andra Eon och Deutsche Telekom, brevledes har uppmanat EU att sätta press på färska ordförandelandet Ungern. ... Mitt nyvakna hopp till kapitalets humanistiska kraft släcks dock snabbt. Det är nämligen inte mer eller mindre statssanktionerad hets mot judar och romer, inskränkningar i pressfriheten eller marscherande fascister som fått pamparna att fatta pennan. Istället upprörs de av en tillfällig skatt, införd för att få den havererade ungerska ekonomin på fötter, som företrädesvis utländska företag tvingas betala. Hur var det nu man sa? Det gäller att se huvudmotsättningen.

Den nyvalda nationalistiska regeringen i Ungern kommer att behova jobba hart for att bevisa att man har individuell och ekonomisk frihet som sina yttersta politiska mal. De har inte borjat sarskilt bra, och deras forslag till ekonomisk politik paminner alltfor mycket om gammal nationalistiskt orienterad socialism. Men om herr Persson vill leka humanist kan han ju borja med att svara pa fragan under titeln pa den har bloggen. Den koreanska halvon utgor namligen varldens idag tydligaste exempel pa skillnaden mellan den "samvetslosa" kapitalismen och den "humanistiska" socialismen. Pa varsin sida om stillestandslinjen mellan de tva Korea har respektive ideologi fatt fritt spelrum att forma tva stater med gemensamt sprak, gemensam kulturell historia och gemensam befolkning.

Kristallkronehumanister av Fredrik Perssons snitt ignorerar den koreanska kontrasten. Nar fragan stalls sticker de nasan i vadret och meddelar den lagre staende menigheten att de sjalvklart inte tycker om kommunism, "men..." de tycker heller inte om kapitalismen. Foljdfragan vid det valdukade middagsbordet med dyra bestick och noggrant vikta servetter blir naturligtvis vad den intellektuellt sofistikerade socialisten vill se i stallet. Dar nagonstans borjar vinglasen ersatta konversationen och vi far aldrig veta hur den hogtravande humanistiska retoriken ska omsattas i praktiken. De modigaste bland salongssocialisterna brukar i sann konservativ anda saga att de tycker att Sverige ar alldeles utmarkt som det ar idag, med betungande arbetsloshet, kollapsande sjukvard, skyhog kriminalitet och en befolkning som for varje generation sjunker allt djupare ner i industriell fattigdom.

7 comments:

Anonymous said...

Vad fan är industriell fattigdom? Är det nyspråk?

S R Larson said...

Det ar vad du lever i. Min kommande bok "Industrial Poverty - Europe Today, America Tomorrow" kommer att utveckla begreppet. Det finns dock redan diskuterat pa Hayek-Institutet Sverige. Anvand sokfunktionen.

Anonymous said...

Ja du, det finns fortfarande ingen vettig förklaring på den sidan och det är bara du som slänger dig med det. Det är helt enkelt ett hittepåord. Nyspråk för ingenting...

Jag lever inte i fattigdom. Jag har det jävligt bra.

utlandssvensk said...

I västsverige intet nytt!

Försäljningen av bland annat skottsäkera västar ökar, men:

"Felipe Estrada är professor i kriminologi vid Stockholms universitet:

– Det finns väldigt lite som tyder på att gemene mans utsatthet för grövre brottslighet skulle ha förändrats på ett dramatiskt sätt under de senaste årtiondena, säger han."

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.523283-personligt-skydd-saljer-pa-natet

S R Larson said...

Det ar ju roligt att hora att var anonyme socialist har det bra. Som alla andra socialister ar det enbart hans eget liv som ar vasentligt - hur andra har det betyder ingenting i sammanhanget. Vi som a andra sidan bryr oss om vara medmanniskor ser pa saken med lite vidare perspektiv.

Anonymous said...

Nu ljuger du igen Larson. Jag svarade bara på att jag inte lever i någon "industriell fattigdom". Fortfarande förklarar du inte vad termen betyder, det blir mer och mer kejsarens nya kläder med dig Larson.

Vad betyder Industriell fattigdom, kan det vara så urbota svårt att förklara för en socialist? Bevisa dig nu att du inte slänger dig med hittepåord.

S R Larson said...

Att du inte orkar lasa vet vi redan. Att din "medkansla" med fattiga manniskor bara ar struntprat fick vi bevisat i somras nar du inte ville ga med pa experimentet med frivilligt hogre skatt.

Industriell fattigdom ar nagot mycket enkelt. Karnan i definitionen, som jag diskuterat vid flera tillfallen i artiklar som du last forsta paragrafen i (eftersom du inte har intellektuell kapacitet att lasa langre) sager att du lever med den tekniska levnadsstandard som ett industrisamhalle erbjuder men folkets levnadsstandard stiger inte, utan snarare faller for varje generation.

Sa var det med den saken. Det basta med dina sma "kommentarer" ar att du aterigen, som vanligt, demonstrerar offentligt hur sjalvcentrerat ointelligent den genomsnittlige socialisten ar.