1/11/11

KRIMOLAND: FLYR MILJONARER DEN SVENSKA BROTTSLIGHETEN?

Fran Utlandssvensk kommer tips om en form av brottslighet som tydligen har borjat bli sa pass vanlig att den har viss inverkan pa foretagsamheten i Sverige. Goteborgs-Posten berattar:

Den 47-årige företagaren satt i sju dagar fängslad i sitt eget hem, i handbojor och med tejp över munnen. Mannen gick dock inte från sin lägenhet i centrala Göteborg till polisen. Han har senare förklarat att han var allt för rädd. Överfallet kom till polisens kännedom fem månader senare, i september. Då hade ett liknande överfall skett mot en man i hans lägenhet på Strandvägen i Stockholm. Den mannen gick till polisen. - I det material vi säkrade kring utredningen om människorovet på Strandvägen, fann vi uppgifter som tydde på att något hänt också i Göteborg, säger Håkan Ström, inspektör vid länskriminalen i Stockholm som utrett härvan. ... Det spektakulära brottet i Göteborg, inleddes den 31 mars när den 34-årige mannen från Mölndal ringde på dörren till företagarens lägenhet i centrala Göteborg. 34-åringen utgav sig för att komma från en firma som skulle rensa husets avloppsstammar, och släpptes in i lägenheten. Väl inne gick 34-åringen till attack mot företagaren och brottade ned honom. I trappuppgången lurade, enligt åtalet, den norske storbedragaren som därefter också tog sig in i lägenheten. Tillsammans satte de båda männen hand- och fotfängsel på företagaren, och tejpade för hans mun. Företagaren hölls därefter fängslad i sin lägenhet över påsken och fram till 6 april. Då hade han fört över 3,6 miljoner kronor till ett konto som tillhörde den 32-årige mannen. Pengarna har 32-åringen, som åtalas för penninghäleri, överlämnat till den norske huvudmannen.

Den andra kidnappningen gav tydligen 12 miljoner kronor. Utlandssvensk papekar:

Enligt andrahandsuppgifter, som jag anser trovärdiga, har rika personer i Sverige utsatts för liknande brott länge och detta är starkt bidragande till att de lämnar landet. De flesta tycker sannolikt inte att det är lönt att gå till polisen utan flyttar ut i tysthet.

Om det stammer skulle med andra ord kidnappningen av Fabian Bengtsson for nagra ar sedan bara vara toppen pa ett isberg. Det finns ingen tillforlitlig internationell statistik over kidnappningsbrott, vilket beror pa svarbehandlade definitionsskillnader mellan olika lander. Har i USA kan du domas for bade kidnappning och personran om du sticker en kniv i ansiktet pa nagon och tvingar dem att ga tio meter for att ta ut pengar at dig i narmaste bankomat. I Sverige definieras det som personran, vilket alltsa snedvrider statistiken i internationell jamforelse.

Apropa ran: samma FN-databas som jag refererade tidigare rorande valdsbrott rapporterar att Sverige har 50 procent fler ran per 100 000 invanare an Danmark och tre ganger sa manga som Norge och Finland. Detta trots att man alltsa genomfort nedskarningar i svenskt polisvasende som saknar motstycke i grannlanderna och darmed gort det svarare for folk att anmala brott.

4 comments:

S R Larson said...

Det har ar egentligen svar pa Bjorns fraga under en tidigare rubrik. Det finns statistik over vilken utbildningsniva svenska emigranter har, och dar kan man se att hogutbildade lamnar Sverige i forhallandevis stor utstrackning. Jag ska rota lite och se om det ocksa finns formogenhetsbaserad migrationsstatistik.

Utlandssvensk said...

Jag hade ett långt samtal med en person som arbetar med internationell skatteplanering för rika svenskar.

Enligt denna person är det vanligt att rika svenska flyttar pga. hot och utpressning. Men det är inget man pratar högt om.

Nu kan detta självklart vara ett helt skevt urval och behöver inte betyda någonting. Men å andra sidan är det ganska uppenbart för alla att det inte är någon större vits att gå till polisen i Sverige.

Björn said...

Detta är intressant, om det går lite "mouth to mouth" inom yrkeskåren som Utlandssvensk verkar beskriva det så tenderar det ju att ligga en del sanning i det.

En tänkare på området som verkar intressant är George J. Borjas som har kommit med några grundläggande teoretiska resonemang om att vilka typer som utvandrar/invandrar beror helt på de ekonomiska systemen i olika länder. Högproduktiva tenderar att utvandra från där man har höga skatter m.m. till lågskatteländer där man får högre avkastning för sin kompetens. Det motsatta förhållandet gäller för lågproduktiva människor. Ganska simpelt och logiskt förstås men George J. Borjas verkar ha en del intressant att säga och intressant statistik att dela med sig av. Ska kolla upp honom djupare någon gång.

Har även beställt din bok nu Larson, ska bli ett nöje att läsa.

S R Larson said...

Bjorn,

Ser fram mot att hora vad Borjas har att saga och aven dina kommenarer rorande min bok!