1/15/11

EN GLIMT AV DET SOCIALA SONDERFALLET

The Devil is in the details, sager man har i landet. Det stammer utmarkt val i manga sammanhang, bland annat en analys av det socio-ekonomiska forfallet i Sverige. Hallands Nyheter har foljande lilla nyhet fran likaledes lilla Laholm:

Över 320 000 kronor. Så mycket kostade skadegörelsen på kommunens byggnader i fjol. Den enskilt största utgiftsposten var de sönderslagna offentliga toaletterna i Glänninge park i slutet av november. Från en av de förstörda toaletterna sprutade det dessutom ut vatten, vilket orsakade stora skador på väggar och tak. Kostnaden har uppskattats till 80 000 kronor. ... – Siffrorna gäller bara själva skadegörelsen. Vid inbrott finns till exempel inte kostnaden för det som stulits med, och det ingår heller ingen kostnad för arbetstiden som läggs ner för att städa upp och återställa det som är skadat, säger fastighetschef Lars-Göran Davidsson.

Sonderslagna toaletter i offentliga parker? Inbrott och stulen egendom fran kommunens lokaler?? Och allt detta till ett varde langt over 320 000 kronor pa ett ar! Lilla Laholm har fem tusen invanare. Min nuvarande hemstad har ute i den vida vilda vastern har tio ganger sa manga invanare och tva offentliga parker samt en botanisk tradgard. Inte en enda av de offentliga toaletterna har mig veterligen nagonsin vandaliserats. Inte heller kan jag minnas nagon enda episod av inbrott i city hall eller borgmastarens kontor.

Det vore en god garning att avveckla den offentliga sektorn i Sverige. Men det innebar inte att man gar och slar sonder offentliga toaletter, stjal kommunal egendom eller branner ner kommunala skolor. Respekten for offentlig egendom i Sverige har lange varit pa nedgang och allt mer tyder pa att den nu natt rent bedrovliga nivaer. Det finns en orsak till det har, namligen att den generation som vaxer upp i Sverige saknar respekt for, och samhorighet med, det samhalle de en dag ska ta over. Hela sin barndom och sin skolgang behandlas de som kostnadsenheter, lar sig att inte ta plats, att allt som har med dem att gora kostar pengar. De lar sig att det inte finns nagra mojligheter till ett produktivt liv. Darutover vaxer de upp i en kultur som uppfostrar barn att satta kollektivet over individen - ursprungligen darfor att kollektivet hade nagot att erbjuda individen. Men den sonderfallande svenska ofardsstaten har ingenting att erbjuda.

6 comments:

Larsa said...

Mycket bra skrivet. Situationen som Larson beskriver här är ingen ursäkt för att vandalisera, men den kan i många fall vara en förklaring, eller åtminstone en del av den.

S R Larson said...

Tack. Jag haller absolut med om att individen alltid ar fullt ansvarig for sina egna handlingar. Att det finns makrosociala och makroekonomiska orsaker till deras beteende ar, som du papekar, en forklaring men aldrig ett gront kort till destruktivt beteende. Det man kan anvanda forklaringarna till ar daremot att peka pa hur den offentliga makten kan omstopas for att eliminera eller atminstone reducera betydelsen av variabler som ger individer orsaker - i rent teknisk mening - att bli socialt destruktiva.

Björn said...

Larson, jag kommer återigen med lite lästips: Sydsvenskan tar tillfälle i akt och passar på att bedriva lite hatkampanj mot högern i USA och libertarianism. Man skyller Loughner-massakern på Tea Party, Palin, våldsrunkande och rasistiska "tokhögern" osv... man passar även på att klandra många staters frihetliga vapenlagar.

1) http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1355831/Galningarna-laddar-om.html

2) http://www.sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article1356345/Hatets-kolportorer.html

Om du har tid och lust får du gärna ge en kommentar, jag kan som sagt inte tänka mig någon bättre än du att kommentera svenska medias analyser om USA.

Ron said...

Vad gäller förvriden svensk journalistik så har vi ytterligare ett snyggt exempel här:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-karlekshormon-ar-aven-rasisthormon

Vad är syftet med en sådan artikel? Gör den världen bättre? Blev det trivsammare att leva när man läst detta alster?

Eller var artikeln tänkt att förgifta läsaren och skänka läsaren skuldkänslor, självhat och vånda?

Detta är samma journalist som i samband med svininfluensadrevet skrev att de som INTE ville få insprutat kvicksilvervaccin i kroppen "skiter i sina medmänniskor".

Svensk press är en förolämpning.

Anonymous said...

Ron: Om du tycker det, hur kommer det sig att du läser Larson...?

Ron said...

En av anledningarna till att jag läser SR Larson är att hans blogg är en välbehövlig motvikt till mainstreammedias vinklade och kraftigt partiska nyhetsförmedling.

DN är ett tydligt exempel på hur riksmedier ibland är väldigt snabba med att försöka mästra och skuldbelägga läsaren i stället för att presentera fakta på neutralt sätt.

Jag vet mycket väl att SRL också är partisk (precis som riksmedierna).

Det ingår i paketet när man läser bloggar och andra medier. Alla politiska bloggare har en agenda, självfallet. Oavsett om de räknas som "höger" eller "vänster".

Det finns t.ex. en och annan socialdemokratisk bloggare som jag har lättare att sympatisera med än vissa alliansbloggare. Även i dessa fall finns en tydlig varudeklaration.

Så icke hos riksmedierna, som i vissa fall utger sig för att vara "oberoende" när de helt klart inte är det. SVT är det tydligaste exemplet och propagandafaktorn i nyhetssändningarna är klart märkbar.

Larson gör inte anspråk på att vara opartisk utan bloggen ska nog ses i ett större sammanhang. Inte minst som idéverkstad och ren "tankesmedja" är Larsons insatser viktiga.

Jag hoppas att en del av hans idéer får bättre fotfäste i framtiden. Särskilt de bitar som rör personligt ansvar. Jag tror inte det funkar i längden med stater där en slutkörd och överarbetad tredjedel ska tvingas försörja 2/3 som INTE arbetar.

Ovanstående har ingenting med födelseort eller hudfärg att göra. Men jag tror inte ekvationen håller i längden.

Det talas mycket om förnybar energi och hållbar utveckling idag.

Jag hävdar att välfärdsstaten inte är förnybar, modellen är inte långsiktigt hållbar.

Välfärdsstaten har tyvärr missbrukats och utnyttjats brutalt från alla möjliga håll. Man har fått en slösa- och smita-modell av stora mått.

Det är lite som att ha en stor och flott bil med V8-motor och samtidigt införa förbud mot att serva motorn. Till slut skär systemet ihop, och det ordentligt.

Larson har fattat detta.