1/27/11

DET SVENSKA RIKEDOMSHATET

Svenskar slar sig ofta for brostet och sager att deras land ar hemvist at nagra av varldens storsta och mest framgangsrika foretag. Det ar naturligtvis inte sant langre: Ericsson lat sig i praktiken kopas upp av Sony; Volvo ags av kinesiska Geely som bygger bilar pa gammal oststatsniva; SAAB har hamnat i klorna pa rysk-hollandska finansiella aventyrare; Scania ar de facto tyskt; lakemedelsindustrin flyttade utomlands for 20 ar sedan; ASEA blev ABB och hamnade i Schweiz redan pa 80-talet. Och sa vidare. Aven de stora foretagens grundare och mest framgangsrika ledare flyttar ofta fran landet. Till exempel bor Intrum Justitias grundare i England tillsammans med delar av Rausing-familjen och Percy Barnevik. Andra valbestallda svenskar har flyttat till Schweiz. En av dem ar Ingvar Kamprad. Denna kapitalflykt fran Sverige ses naturligtvis inte med blida ogon av de svenskar som vill bibehalla illusionen av att allt ar bra i det socialdemokratiska folkhemmet. Saledes kan vi lasa foljande pahopp pa Kamprad i Svenska Dagbladet:

Att Ikea ägnar sig åt sofistikerad skatteplanering genom olika skatteparadis har länge varit känt. Trots att Ikea bedyrar att man betalat 6 miljarder kronor i svensk skatt de senaste tio åren så har bolaget svårt att förklara bort att man gör allt för att slippa betala skatt i det blågula ursprungslandet. Inga konstigheter så långt. Alla svenska storföretag gör sitt yttersta för att gå runt skattmasen. En annan fråga är hur ägarna agerar på det personliga planet. Här kan man konstatera att Ingvar Kamprad flydde till Schweiz för många år sedan medan exempelvis H&M-ägaren Stefan Persson bor kvar och betalade 880 miljoner kronor i skatt bara under 2009. ... Poängen är alltså att bilden av Kamprad är mycket mer komplex och mångfacetterad än vad som ofta framkommit. Nu har Uppdrag granskning lyckats få ut namnet på Ikeas superstiftelse Interogo i offentligheten vilket är en bedrift. Ingvar Kamprads problem är som vanligt att det inte är han själv som går i bräschen för öppenhet. Precis som när Expressen granskade hans kopplingar till den fascistiska Nysvenska rörelsen, så är det först efter publicerat faktum som Kamprad lägger korten på bordet.

Till att borja med ska vi notera att problemet med skatteplanering ar skatten, inte planeringen. Men det mest slaende med SvD:s hit piece pa Kamprad ar att den forutsatter att det ar nagon sorts javla svensk plikt att betala sa mycket i skatt man bara kan. Det finns fa uttryck av svensk kultur som sa innerligt illustrerar Roland Huntfords poang om att svenskarna ar forkrympta individer som inte kapat banden till det gamla individ-fortryckande bondesamhallet. Du lever ditt liv for kollektivet - dvs politiker och byrakrater - inte for dig, din familj och dina vanner. Det har kulturella sjukdomsdraget gor Sverige till ett sardeles ofordelaktligt land att leva i for innovativa, kreativa och hart arbetande manniskor. Vilket, ska vi kanske tillagga, ar orsaken till att emigranter fran Sverige har hogre utbildning och tjanar mer an immigranter till landet.

I ljuset av denna individ-fortryckande kultur ar det kanske inte sa underligt att SvD ocksa kritiserar IKEA for bristande oppenhet. Men IKEA ar ett helt igenom privat agt bolag: IKEA finns inte borsnoterat nagonstans. Foretaget ags av privata stiftelser vilka i sin tur kontrolleras av familjen Kamprad. Allmanheten har lika lite med agandeformerna till IKEA att gora som de har att gora med om din grannes fru gillar att fa smisk eller inte. Den som inte gillar IKEA eller Ingvar Kamprad, av vilken orsak det vara ma, behover inte handla dar - till skillnad fran den ofantliga sektorn ar IKEA konkurrensutsatt.

11 comments:

Ron said...

Vad gäller Svenska Dagbladet så tillhör man de tidningar som sitter och TAR EMOR skattepengar:

http://www.medievarlden.se/nyheter/2010/09/svd-behover-presstod-oavsett-vinst

Så, när fick IKEA skattepengar till skänks senast, så som Svenska Dagbladet får skattepengar till skänks?

Ron said...

En annan sak med Ingvar Kamprad är detta lilla faktum: karln är 85 ÅR!

Kamprad kunde ha pensionerat sig för 20 år sen. Han kunde sedan ha suttit och levt på skattepengar och kanske till och med lagt ner IKEA.

Sålt det till kinesiska intressen, kanske? Det är ju poppis idag eller hur Volvo PV?

Kamprad kunde ha njutit sitt otium för 20 år sen - precis som de politiker som idag har livstids trygghetspaket efter att ha suttit på politiska uppdrag (och påfallande ofta gjort livet surt för vanligt folk).

Men det har han inte gjort. Han har arbetat!

Och arbeta, det ska man ju uppenbarligen icke göra enligt svensk norm. Definitivt inte mer än upp till första brytpunkten...

utlandssvensk said...

Off topic:

Angående vår debatt kring fastighetspriser rapporterar nu DN:

"Enligt Mäklarsamfundets undersökning har ekonomiskt svaga grupper försvunnit från marknaden. Den gruppen omfattar i första hand förstagångsköpare"

Min uppfattning är att detta är ett typiskt förstadie till prisfall.

http://www.dn.se/ekonomi/bolanetaket-har-haft-effekt

Ron said...

Absolut, den svenska bostadsbubblan ser för mig närmast ut som en karbonkopia på den engelska bubblan (som jag har sett från första parkett i UK).

I vilket syfte kan man undra. Reinfeldt & Co är ju proffs på politik och det ingår i deras uppgifter att följa med i vad som händer i andra länder. Och vad som hände med New Labour efter lånekarusellen är ju väl känt.

Att fastighetsbubblorna i USA, England, Irland, Spanien m.fl. länder skulle ha undgått alliansen är fullständigt uteslutet.

Den enda slutsatsen jag kan komma fram till är alltså att den pågående svenska bostadsbubblan är medvetet framdopad för att om ett par år framtvinga en ny bankkris.

Till vinning för vem, kan man undra.

Men blir det bankkris lagom till valet 2014 så innebär det i så fall att alliansen utfört en ren manegekrattning för kompisarna i Socialdemokraterna. Som ju kommer att stärkas om alliansen kan skyllas för ytterligare en bankkris á la Nordbanken/Götabanken 1990.
Helt apropos: jag såg förresten att manga-översättaren blev fälld i både tingsrätt och hovrätt för barnporr - för innehav av TECKNADE japanska serier.

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/oversattaren-falls-i-barnporrmalOch vad gör Bodström egentligen i USA?

blofeldt said...

Ikea storyn och Kamprad är ett kvitto på en totalhavererad skattepolitik som socialisterna bedrivit. Äntligen har Alliansregeringen av skaffat förmögenhetsskatten, men det satt hårt åt. En folkpartist i skatteutskottet ansåg att ett avskaffande av förmögenhetsskatten låg i framtiden.

Hur som helst har Sverige världens högsta skattetryck och en välfärd som inte motsvarar vad vi betalar in till systemet.

Björn said...

Intressant, utlandssvensk och Ron, jag har noterat samma sak: http://di.se/Default.aspx?pid=225782__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

"Förstagångsköparna har i stort sett försvunnit."

Att detta kan vara början på en nedgång känns möjligt. Hur var det i USA och England när bubblan sprack, hur var autonomin där? Slutade folk helt enkelt att köpa bostäder p.g.a. de ökade priserna som här, vilket ledde till ett prisfall?

utlandssvensk said...

Björn,
Vad gäller USA är jag väldigt insatt och har starka åsikter. Men det är svårt att göra en kort sammanfattning.

Om Larson har tid och lust att göra en post om ämnet kan jag dock tänka mig att skriva ett längre inlägg, om det finns intresse.

Ron said...

Såvitt jag kan se vad gäller England så finns det inte längre några förstagångsköpare alls. De som redan köpt (medan det gick) säljer hus fram och tillbaka, typ.

En hel generation i UK har dessvärre blivit tämligen rökta på just det här. Priserna verkar nu sjunka, men generellt sett (hittills) inte till någon nivå som är realistisk.

Men med tanke på förra bubblan så tror jag priserna kommer att fortsätta falla i ytterligare 5-6 år. England kunde ha fått en ganska tydlig korrigering redan för 2-3 år sen.

Krisbanker som Northern Rock, RBS m.fl. borde ha tvingats höja räntorna 2007 och ta in sina underskott den vägen - lånekunderna hade förstås blivit ordentligt förbaskade och men problemen hade hamnat på rätt personer. Och priserna hade fallit.

Tyvärr valde regeringen att förvärra situationen genom bailouts till bankerna, notan till skattebetalarna, och fortsatt lågräntedoping. Nu blir det värre i stället, och mer långdraget.

Obs detta är bara min personliga uppfattning. Jag gör inte anspråk på att sitta på nån sanning.

S R Larson said...

Utlandssvensk,

Du far mer an garna skriva en text och skicka den till mig, sa lagger jag upp den som en gastskribent-artikel. Jag har stor respekt for din analytiska formaga och din sakkunskap pa det har omradet och jag tror det skulle vara vardefullt for lasekretsen.

Björn said...

Jag förstår hur du menar, utlandssvensk! Den här frågan förtjänar ett stort utrymme att bena i.

Jag kan däremot tipsa om Finansdepartementets öppna möte om kredit-och bostadsmarknaden, som går att se här: http://svtplay.se/v/2301588/svt_forum/oppen_utfragning_om_kredit-_och_bostadsmarknaden?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2300111/sb,k108202,1,f,-1

utlandssvensk said...

Larson,

Tack för vänliga ord.

Jag ska försöka skriva ihop något men det lär ta 3-5 dagar.

Jag återkommer.