1/2/11

CENTERPARTIET OCH VALFARDSSTATENS APARTHEID

Stefan Hanna, centerpartisten i Uppsala som vill infora en skatt pa "feta", ar dagens affischnamn for valfardsstatens apartheid:

Överviktiga svenskar bör betala en extraskatt, en tjockisskatt. Det föreslår centerns kommunalråd Stefan Hanna. – De utsätter det gemensamma systemet för större påfrestningar än de som äter och dricker normalt och tränar regelbundet, skriver Stefan Hanna i sin blogg. Stefan Hanna är just nu på semester på varmare breddgrader. När svenskarna och finnarna på hotellet tagit av sig kläderna i värmen, har Stefan Hanna upptäckt att många har ”utmaningar med övervikt”. Tjocka människor belastar samhället mer än normalviktiga och ger ökade kostnader, skriver Stefan Hanna vidare. Därför föreslår centerns kommunalråd i sin blogg att människor som inte håller vikten och ”vårdar sig själva” ska betala en extra skatt, en tjockisskatt. – Problemet är att vi lever i ett samhälle där vi alltid, till stora kostnader, har valt att stötta alla oavsett de individuella okloka valen, skriver han. – En väg kan vara att de som väljer att inte vårda sig själva får betala högre skatt än de som gör det.

Det ar exakt sa har valfardsstens morka sida fungerar. Forst tar den offentliga makten monopol pa att tillgodose manniskors behov, med den starkt ideologiska motiveringen att man ska ge alla vad alla behover oavsett vad personerna sjalva gor for sina behov. Nar den offentliga makten byggt upp sin valfardsstat till en viss punkt har man inte langre rad att leverera allt vad man lovat. Trots detta behaller den offentliga makten monopolet pa att tillgodose manniskors behov - detta gor man av ideologiska orsaker: politikerna vill latsas som om de fortfarande kan leverera den valfardsstat som blivit en ohanterlig borda pa den privata sektorn. Nar loftesbrotten kommer borjar politikerna vilja sortera vem som ska fa hjalp och vem som inte ska fa den hjalp de blivit lovade. Vissa far ingen hjalp alls, andra far betala ett hogre pris an sina grannar for samma tjanster fran den offentliga sektorn.

Manniskor sorteras in i smala och feta, vita och svarta, arier och judar... Och precis som i ett fascistiskt apartheid-samhalle slapper inte statsmakten manniskor fria att fa ta hand om sina egna liv. Tvartom behaller valfardsstaten sitt jarnharda grepp om, sitt monopol pa, manniskors behov: sjukvard, utbildning, aldreomsorg, inkomstforsakringar. Sorteringen av manniskor fortsatter - allt i syfte att hjalpa statsmakten att behalla den ideologiskt motiverade kontrollen av manniskors vardag.

2 comments:

Ron said...

Jag konstaterar att Stefan Hanna faktiskt redan tagit sig fram till steg 17...

http://mises.org/books/TRTS/

Ron said...

Han har tydligen insett övertrampet och bett om ursäkt på sin blogg. Fair enough. Därmed faller också mitt ovanstående inlägg på samma sätt. Han är inte på steg 17.

Det var ju för väl. Jag blev riktigt orolig där...

Kanske det var mer ett förfluget blogginlägg än en genuin vilja att beskatta vissa grupper hårdare än andra, beroende på utseende och fysik. Vi får tro det.

Väljarna verkar ha satt ner foten och sagt stopp och belägg så det märktes. Ibland är det nödvändigt, för att politikern ska vakna. Väljarna kan inte, och ska inte, acceptera vad som helst.

Och det är då självfallet bra när politikern ifråga visar vilja att lyssna på väljarna.

Sker detta, så kan missödet läggas till handlingarna under rubriken "lessons have been learned", och förtroendet återupprättas.

Att detta får sådant genomslag beror ju på att han har en hel del politisk makt i och med sin ställning.