12/29/10

PARLOR TILL SVINEN: GAVLE-POLITIKER SLOSAR BORT SKATTEPENGAR PA DJURPARK

Ett av de varsta problemen i den svenska ekonomin ar att den offentliga makten lovar att gora allt mellan himmel och jord. Den misslyckas namligen med praktiskt taget allt den tar sig for. Sjukvard, aldreomsorg, skola, inkomstforsakringar, polis och rattsvasende... over hela linjen har den offentliga sektorn svikit medborgarna. Att detta sker ar inte forvanande for den som tagit sig tid att faktiskt studera hur den offentliga makten fungerar. Desto mer upprorande ar det att skattebetalarna ska behova sta for fiolerna varje gang - oavsett om det handlar om utebliven sjukvard, svaltande aldre i kommunbetald "omsorg", brinnande skolor, sporthallar med tak som inte klarar vintervader eller, som i Gavle Dagblads reportage, en djurpark:

Furuviksparkens avskrivna miljonskuld till Gävle kommun förblir avskriven i väntan på en rättslig prövning. Det beslutade förvaltningsrätten i går. GD har tidigare berättat om det villkorade aktieägartillskottet på 6,4 miljoner kronor som Gävle kommun 2004 betalade in till Furuviksparken. Bidraget var från början en gammal skuld som nöjesanläggningen hade till kommunen. När parken i somras såldes till nöjesparkskoncernen Parks & Resorts beslutade kommunkoncernens moder­bolag Gävle Stadshus AB att det villkorade aktieägar­tillskottet skulle göras om till ett ovillkorat sådant. Det betydde att den gamla skuld­en inte längre behövde betalas tillbaka. Kommunrevisorerna ansåg dock att beslutet borde ha fattats av kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, vilket också skedde den 13 dec­ember i år. Kommunfullmäktige fastställde det tidigare beslutet att avskriva skulden.

Sa nu har alltsa Gavles skattebetalare blivit av med annu 6.4 miljoner kronor. Vad har de fatt for pengarna? Djurparken hade naturligtvis kunnat vara i privata hander redan fran borjan, vilket naturligtvis hade sparat Gavles skattebetalare enorma belopp. Hur mycket det handlar om genom aren hade naturligtvis Gavle Dagblad kunnat ta reda pa om man velat bedriva journalistik.

Som Malin Siwe papekade i Dagens Nyheter i mars ar kommuner sardeles daliga agare av djurparker och nojesanlaggningar. Det ar saledes en god nyhet att Gavle kommun dragit sig ur Furuparken. Att det inte skett tidigare ar oacceptabelt.

No comments: