12/12/10

"ENSAM GALNING"

Svenska folket tycks i allmanhet reagera pa sjalvmordsattentatet i Stockholm som att det var verket av "en ensam galning".

Hitler borjade sin karriar som en ensam galning.

3 comments:

Anonymous said...

Du verkar vara en ensam galning bitvis...

S R Larson said...

Men jag spranger mig inte i luften pa Drottninggatan i Stockholm.

Johan said...

Det finns ju inte helt små chanser att man slår ett nytt rekord i politisk korrekthet den här gången. Gårdagens Agenda ska tydligen ha varit något i hästväg i det avseendet, har tyvärr inte tid att titta på det för tillfället.

Det är ju för övrigt väldigt intressant att iaktta det faktum att samma personer som gastade om de där mörka främlingsfientliga stämningarna som stärkt sitt inflytande över samhället, och med detta försökte insinuera att SD var medskyldiga till skytten i Malmö*, helt plötsligt bara talar om en ensam galning.

Problemet är ju att en del, i varje fall i sådana här lägen där man riskerar att behöva konfrontera sina befintliga snuttefiltsåsikter om världen, medvetet låtsas om som att man bara kan ha en av två diametralt motsatta åsikter. Antingen får man se bombaren som antingen en helt fristående individ som helt saknar sammanhang i ett kollektiv, eller ska man helt förneka det faktum att han är en individ och endast se honom som en representant för ett homogent kollektiv. Då kan man argumentera för den första idiotidéen i och med att man har målat upp en ännu mer absurd halmgubbe som dess motpol.

Givetvis är det här inget annat än en falsk dikotomi. Det går mycket väl att kombinera perspektiven. Det går inte att förneka att mannen utgör en del av en oroande trend i landet. Bara för att inte alla muslimer i Sverige är beredda att kasta sig ut och utföra dåd av den här typen, kan vi fortfarande ha problem på gruppnivå. Då måste vi också ibland tillgripa lösningar som tar hänsyn till detta och inte bara ägna oss åt dumnaiv individualism och låtsas som att Sune Svensson från Västerås lika gärna kunde ha begått detta.

*Apropå detta, är det inte intressant hur tyst det blev om detta sedan den där finlandssvensken greps? Samtidigt fortsätter skottlossningarna. Det här är väl den senaste i raden:

http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2180892/tva-man-skots-med-automatvapen