12/14/10

DET TYSTA RIKET: EN GLIMT AV DEBATT OM ISLAMISK EXTREMISM

Fram till klockan fem pa eftermiddagen i lordags fanns det enligt den politiska och mediala eliten ingen islamisk extremism i Sverige. Nu plotsligt har man upptackt detta fenomen, som kostat tiotusentals liv i terrorattacker runtom i varlden i over 40 ar. Dagens Nyheter ar forst pa banan:

Sverige har länge blundat för den extremistiska islamismen. I både Norge och Danmark finns nationella handlingsplaner i syfte att förebygga en våldsam radikalisering. Konkreta svenska initiativ saknas helt. I såväl Danmark som Norge har ansvariga politiker låtit ta fram nationella strategier mot extremism. I Sverige saknas motsvarande handling. Här befinner vi oss ännu på kartläggningsstadiet, hävdar de experter som DN talat med. Anledningen till att Sverige ligger så långt efter sina grannländer beror på den ”tillbakadragna hållningen”. Det säger Tore Bjørgo, professor i polisvetenskap vid polishögskolan i Oslo, som har forskat i olika former av terrorism och högerextremism i Norden.

Tillbakadagen hallning, som sagt. Politisk korrekthet ar ett battre begrepp. Asiktsfortryck passar utmarkt. Kollektivt vansinne duger, det ocksa. Den stora risken ar dock att begreppet islamisk extremism kapas av den politiska eliten och stops om till nagot helt annat an vad det faktiskt syftar pa. Om en debatt om den islamiska extremismen nu borjar ta fart ar det oerhort viktigt att sa manga som mojligt gor en insats for att halla debatten saklig, fokuserad och livaktig.

No comments: