12/5/10

DET IRRELEVANTA FOLKPARTIET

Ett nagorlunda roligt ledarstick pa Expressen fragar vart folkpartiet ar pa vag. Efter att partiet i praktiken fatt val underkant av valjarna i valet letar de kvarvarande folkpartisterna med ljus och lykta efter sin sjal:

Folkpartiet har, efter att ha skärskådat sitt mediokra valresultat, beslutat att skriva ett nytt partiprogram. Det gällande programmet är från 1997. På den tiden var FP, enligt nuvarande partijargong, ett "snällistiskt" parti som drev exempelvis socialliberala frågor. Det dög inte. Ett par år in på det nya millenniet gjorde FP upp med snällismen, och numera är man ett tydligt parti, som driver väljarnas frågor. Ni vet: ordning och reda i skolan, utvisning av brottsliga invandrare, burkaförbud i klassrummet, superfängelser, övervakningslagar, terroristjakt, och, sist men inte minst, den där klassiska liberala kärnfrågan - att EU bör upprätta en överstatlig hemlig polis som kan gripa orosstörare i hela Europa.

Problemet for folkpartiet ar att partiet inte langre ar ett liberalt parti. Det finns i praktiken inga klassiskt europeiskt liberala partier i Riksdagen langre. Den europeiska versionen av den klassiska liberalism utvecklades av manga forfattare under 1920-50-talen, fran Friedrich von Hayek till Herbert Tingsten (och till och med ett och annat bidrag fran John Maynard Keynes), och banade vag for politiker som Bertil Ohlin, Margaret Thatcher, Vaclav Havel, Uffe Elleman Jensen och Ulf Adelsohn. Denna klassiska liberalism forsvarar grundpelare i den vasterlandska civilisationen som individuell frihet, respektfull statskonst och liten offentlig makt. Den brukade forsvaras av den svenska borgerligheten men har forvisats till en randtillvaro i svensk politik av Nya Vensteraterna och deras oronbedovande inflytande over Alliansen.

Sa lange folkpartiet fortsatter att samarbeta i en allains dominerad av Nya Vensteraterna kommer partiet aldrig att kunna ateruppratta nagon sorts trovardighet som hemvist for den klassiska liberalismen. I praktiken har folkpartiet spelat ut sin roll i svensk politik, inte darfor att dess ideologi ar irrelevant, utan darfor att partiet gjorde sig sjalvt irrelevant genom att overge en relevant ideologi.

1 comment:

blofeldt said...

Kan inte annat än hålla med. Tycker själv att FP känns lite överflödigt i Svensk politik. Det håller väl på att ta slut med dom gamla folkskolelärarna och missionsförbundarna, som bar upp Folkpartiet. Någon spillra finns kvar och det är Stadsmissionen, men dom ägnar sig mest åt sina egna lägenhetsaffärer.