12/7/10

CENTRALPLANERING TVINGAR MAMMOR AKA 15 MIL FOR ATT FODA BARN

Centralplanering ar ett abstrakt begrepp for manga unga svenskar, speciellt de som inte har nagra egna minnen av det kommunistiska Sovjet-imperiet. Aldrig i mansklighetens historia har centralplanering av en ekonomi och ett helt samhalle provats pa sa stor och avancerad skala som i det sovjetiska imperiet. Det enda positiva som kom ut av sju decenniers centralplanerat fortryck var att vi har ett klart, tydligt och larorikt exempel att visa upp for de politiska vildhjarnor som vill ateruppratta centralplaneringen. Men man behover inte ga till sa stora skalor som ett multinationellt politiskt imperium, eller ens till ett helt land, for att se cynismen i en centralplanerad ekonomi. Det racker att titta pa enskilda exempel i den svenska ekonomin, som sjukvarden i Gavleborgs lan:

I landstinget i Gävleborg bedrivs i dag förlossningsverksamhet på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Men underlagen skiljer sig åt. I Gävle har antalet förlossningar stigit under de senaste tio åren och är nu uppe i nära 2 000 per år. I Hudiksvall är antalet bara hälften så stort. Inför nästa år fortsätter förlossningstalen att stiga i Gävle medan de viker i Hudiksvall. Inom landstingets kvinnoklinik ser man med oro på att underlaget för förlossningsvården i Hudiksvall krymper. ... – Vi är en gemensam klinik och vill jämna ut skillnaderna, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef inom landstingets kvinnosjukvård. Förslaget går ut på att en större del av de planerade kejsarsnitten i fortsättningen ska göras i Hudiksvall. I dag görs cirka 300 kejsarsnitt per år vid Gävle sjukhus. Cirka 50–100 av dessa skulle, enligt förslaget, flyttas till Hudiksvall.Förslaget innebär att ett betydande antal kvinnor i Gästrikland får bereda sig på att åka 10–15 mil extra för att föda barn.

Centralplanering innebar tva saker: a) den offentliga makten tar monopol pa en verksamhet, och b) manniskors behov understalls det politiska malet att behalla monopolet. Gavleborgs landstings forlossningsvard uppfyller med rage bagge dessa kriterier. Den offentliga makten klarar inte att bedriva forlossningsvard i Hudiksvall, sa man vill tvinga mammor fran Gavle till en 1.5-2 timmar lang extra bilresa for att foda barn - i morker och snoyra. (Eller ar det meningen att de ska satta sig pa taget for att inte slappa ut for mycket koldioxid?) Tanken pa att lata privata sjukvardsentreprenorer erbjuda forlossningssjukvard som alternativ till landstinget finns overhuvudtaget inte i politikernas medvetande. Vilket aterigen illustrerar att manniskors behov ar av sekundar betydelse i den centralplanerade svenska sjukvarden.

No comments: