11/21/10

SONDAGSKRONIKA: MARXISM OCH SOCIALDEMOKRATISK INTERNDEBATT

Las min senaste sondagskronika pa Hayek-Institutet Sverige om Lena Sommestads programforklaring i den socialdemokratiska interndebatten!

2 comments:

Henrik Brändén said...

Stigbjörn tycker nu precis som när han höll låda på Laboremus för tjugo år sedan precis samma sak som folkpartiet tyckte på den tiden - och huvudanledningen till att han blivit ryktbar är att våra omåttligt begåvade politiska journalister tycker att de åsikterna är så måttlöst intressanta när de kommer från någon som är med i ett annat parti än det som tycker så.

Du slår huvudet på spiken i analysen av moderaternas vandring: För femton år sedan vare social ingenjörskonst en dödssynd bland moderater - men ingen finansminsister har väl någonsin, inte ens Sträng, så ofta motiverat sina förslag med i termer av att genom att skruva procentsatser och designa bidrag på det ena eller andra sättet påverka folks beteende i den riktning man från politiskt håll anser önskvärt. Något som blev parodiskt tydligt i debatten om RUT-avdragets exakta utformning!

Att det finns en massa önsketänkande i vänsterpartiet och bland många som lutar till vänster inom (s) håller jag med om, men tycker du överdriver gräsligt. Resonemangen om budgetfascism är intressanta - maggropskänslan är naturligtvis att jag inte alls håller med dig, men eftersom det var ett bra tag sedan jag diskuterade svensk politik med en libertarian behöver jag smälta dina argument och tänka efter innan jag har något meningsfullt att säga!

Hälaningar,
/Henrik

Intressant analys, men håller naturligtvis inte med dig.

S R Larson said...

Henrik,

Dina analyser har alltid varit skarpa och traffsakra. Ser fram emot fler av dem!