11/7/10

JOURNALISTISKT HYCKLERI: MALMO-SKYTTEN STAMPLAD SOM "SVENSK RASIST"

Vi noterar att polisen i Malmo har gripit en misstankt for skjutvapen-overfallen pa invandrare - och att Aftonbladet blixtsnabbt upplyser sina lasare om att garningsmannen "har svensk bakgrund":

Den misstänkte 38-åringen är ostraffad, vapenintresserad och har svensk bakgrund. Anhöriga beskriver honom som en enstöring. – Han har kunnat dölja vad han håller på med eftersom han inte har människor omkring sig, säger Jan Olsson, före detta chef över Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp. Polisen bekräftade i dag gripandet av den misstänkte serieskytten i Malmö vid en direktsänd presskonferens. Den 38-årige mannen greps i går och är på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök och ett mord. Samtliga offer har haft invandrar-bakgrund. ... Mycket tyder på att motivet för den misstänkte gärningsmannen har rasistiska förtecken– eftersom alla offer som han kopplas till har invandrarbakgrund. – Han kanske känner sig ensam och isolerad i en stad med mycket invandrare. Men motivet kan också vara ett helt annat, säger Mikael Rying.

Forutom den avslutande helgarderingen av herr krimo-illusionist Rying ar det intressant att notera hur ivrigt Aftonbladet framstaller den misstankte - som alltsa inte ar domd for nagra brott - som en svensk rasist. Tidningen brukar annars vara duktig pa att ge utrymme till skribenter och tyckare som forklarar att det inte finns nagot "svenskt" overhuvudtaget, vilket naturligtvis gor det till en genuin paradox att forsoka definiera den misstanktes eventuella rasistiska motiv. Dessutom brukar Aftonbladet jobba hart pa att tiga ihjal eventuella rasistiska motiv bakom brott dar man med invandrarbakgrund doms for valdtakt pa kvinnor med svensk bakgrund.

2 comments:

blofeldt said...

Polisen sa på pressträffen att man är långt ifrån en lösning på fallet. Det var nog bäst att säga så, innan bevisen är värderade. Dom flesta kommer ju ihåg mordet på Anna Linh 2003, där hade man ganska snabbt en gärningsman inlåst, och att den samlade expertisen var tvärsäkra på att det var rätt "gubbe". Efter några veckor på häktet släpptes han och fick sedemera ett jättestort skadestånd, efter Svenska mått mätt. Den gripne i det fallet passade ju som hand i handske på gärningmannaprofilen och uppfyllde alla kriterier som GM. Grannar, bekanta och till och med hans familj bekräftade att han var en kuf. Lika dant beter sig den nu gripnes grannar och anhöriga i det här fallet. Bäst att avvakta innan vi den här gången dömer för fort.

S R Larson said...

Bra poang, utan tvekan. Ett annat fall dar man sade sig vara sakra pa att ha garningsmannen ar Palmemordet. Christer Pettersson domdes ju i tingsratten men friades i hovratten. Han ar faktiskt den enda person i varlden som forklarats icke skyldig till Palme-mordet, och trots det slapades hans namn genom media som garningsman mer eller mindre anda tills hans dod.