11/6/10

FOLKHEMMETS CURLINGBARN

Det lilla samhallet Matfors utanfor Sundsvall har varit hemsokt av oro, kriminalitet och drogmissbruk i manga ar. Redan for fem ar sedan flodade desperationen i insandarkommentarerna och nyhetsrapporteringen i Sundsvalls Tidning. Idag ger ST en ogonblicksbild av ett samhalle dar till och med polisen borjar fa panik:

Mitt i centrala Matfors stoppades en bil i går kväll. I bilen satt två drogpåverkade 20-åringar och föraren saknade körkort. Polisen känner stor oro för Matfors ungdomar. Ingripandet skedde på Skölevägen vid 22-tiden i fredags. I föraren ficka hittades en flaska med misstänkt gbl och i passagerarens kläder fanns två flaskor med samma vätska. Polisen beslutade om en husrannsakan i ett garage som bilföraren förfogar över och där påträffades en dunk med två liter genomskinlig vätska som ska analyseras. Föraren är nu misstänkt för grov olovlig körning, drograttfylleri och innehav av hälsofarlig vara. – Polisiärt arbetar vi riktat mot Matfors. I princip all ledig tid förläggs dit och vår speciella ungdomsgrupp jobbar nästan uteslutande i Matfors. Det är en väldigt oroande situation som råder. Det har nästan blivit en kultur bland ungdomarna att droga där och problemet är svårt att tackla. Man vet inte om man ska angripa problemet på individ- eller samhällsnivå, men klart är att flera aktörer måste samarbeta för en bättring, säger polisens vakthavande befäl Robert Öhman.

Matfors ar inte unikt i Sverige, bara ett koncentrat av socialt sonderfall. De har ungdomarna ar tredje generationen som vuxit upp i det Per-Albinska folkhemmets trygga valfardsstat. Den offentliga makten har lagt deras liv tillratta och, som det uppenbarligen heter pa modern svenska, curlat deras liv. Den offentliga makten har sopat bort svarigheter, utmaningar och ansvarstagande fran de har ungdomarnas vag in i vuxenvarlden. Att de nu vander folkhemmet ryggen och sjunker ner i en destruktiv livsstil beror pa att folkhemmets valfardsstat, som lovat dem ett curlat liv fran vaggan till graven, sviker sina loften, ett efter ett. Valfardsstaten behandlar de har unga som kostnadsenheter, inte framtidens medborgare.

5 comments:

Larsa said...

Det var för mycket ungdomsarbetslöshet i Sverige redan innan finanskrisen bröt ut 2008, under de år när ekonomin i Sverige och de flesta länder gick relativt bra, och det har knappast blivit bättre nu.

Jag är ingen psykolog, men jag ser det som så att om samhället inte tar tillvara den energi som människor har (särskilt unga människor) och kanaliserar den till något produktivt så används den ofta till något destruktivt istället. Destruktiviteten kan ta sig uttryck som vandalism och våld, men hos en del kan den snarare handla om självdestruktivitet.

S R Larson said...

Utmarkt poang, Larsa! Det har ar i grund och botten samma fenomen som ledde till omfattande alkoholmissbruk och destruktivt beteende bland ungdomar i Sovjetunionen. Nar man tar ifran manniskor ansvaret for deras egna liv tar man ocksa, forr eller senare, ifran dem deras kreativitet, konstruktivitet och framtidstro.

Björn said...

Intressant/a inlägg/kommentarer här som vanligt.

Man kanske kan identifiera något ännu mer essentiellt i problemets orsaker, filosofen Ayn Rand var ju inne på att förnuftet förstörs när vi blir utsatta för tvång t.ex.

Kul förresten att du tar dig tid att komma med något kort inlägg dagligen, alltid lika lärorikt när du bloggar.

S R Larson said...

Tack, Bjorn. Jag jobbar pa ett par langre artiklar for den gamla bloggen, som kommer lite senare. En handlar bl.a. om det amerikanska sjukforsakringssystemet, som jag vet att flera har fragat efter...

ulle said...

Samhället ska INTE "ta tillvara människors energi"; samhället skapas genom att frihet råder så att människor skapar samhället genom sin vilja/tanke/känsla.
Dvs "samhället" ska endast garantera frihet åt alla o envar samt ett stabilt rättssytem som behandlar alla lika.