11/8/10

ETT POLITISKT VYKORT FRAN DINOSAURIEVANSTERN

I ett ledarstick i Norrlandska Socialdemokraten efterlyser Peeter-Jan Kaask en mer aktiv roll for statliga investeringsfonder i den svenska industrin. Han anvander industriforetaget Munters som ett exempel. Foretaget har nyligen salts till ett riskkapitalbolag i budkonkurrens med Alfa Laval:

Munters är ett framgångsrikt svenskt teknikföretag. Från att huvudsakligen ha sysslat med avfuktning erbjuder bolaget idag sina kunder hela system för klimatkontroll. ... [Styrelsen] fått flera erbjudanden att sälja företaget. Först ut på plan var industrikoncernen Alfa Laval som såg stora samordningsfördelar i en affär. ... Ett konkurerande bolag la ett högre bud och efter en budstrid ansåg Alfa Laval att priset pressats upp för högt och drog sig ur. ... [Budkonkurrenten] Nordic Capital. Nordic Capital lever på att "förädla" företag, d v s äga dem några få år och sedan sälja dem vidare med vinst. ... Det är inte första gången som ett industriföretag på det här sättet snuvas av riskkapitalbolag. ... Men det finns två skäl att diskutera affären. Det ena är att olika spekulanter i nuläget inte konkurrerar på lika villkor. En lucka i skattereglerna gör det möjligt för riskkapitalbolagen att skattetrixa i samband med företagsköp. ... Det andra problemet är allvarligare och betydligt svårare att hantera. De flesta förståsigpåare tycks vara överens om att det hade varit bättre för Munters med industrikoncernen Alfa Laval som ägare än Nordic Capital. ... Ska riskkapitalbolagens köp-och-sälj hållas kort och långsiktiga satsningar gynnas räcker det inte med att bara prata om industrin betydelse. Vårt gemensamt ägda kapital måste också i handling ta ett större ansvar för industrin.

Forutom att Kaask inte begriper att Alfa Laval ville gora sig av med en konkurrent, anser Kaask att bl.a. AP-fonderna ska ta over riskkapitalforsorjningen i Sverige. I sa fall skulle t.ex. Munters aldrig utvecklas. Kapitalismen ar oovertraffad i att bygga valstand och skapa jobb. Men Kaask ar dessutom politiskt arrogant: han tror sig veta att Nordic Capital inte har en aning om hur man ska tjana pengar pa Munters. Men till skillnad fran Kaask vet Nordic Capital ar att Munters bara kan vara vart mer om nagra ar om foretaget far utvecklas pa sina egna villkor. Saledes kommer Nordic Capital att utveckla, inte avveckla, Munters.

Sverige ar i fortvivlat behov av entreprenorer som grundarna av och ledarna for Munters. Det sista som behovs ar att dinosaurievanstern, vilken Kaask tillhor, far mer politiskt inflytande.

No comments: