11/17/10

DU SKA INTE TRO DU AR NAGOT, SPECIELLT INTE NAR DU SKA KOPA VIN

Svenskarna ar inte direkt nagra nykterister. Sjalva poangen med att staten skulle ta monopol pa alkoholforsaljning var annars, som bekant, att forhindra att svenskarna skulle supa ihjal sig. Ty till skillnad fran tyskar, fransman, danskar, fransoser, schweizare, amerikaner eller mexicaner ar svensken genetiskt forhindrad att fatta samma beslut som vuxna manniskor i andra lander kan fatta pa egen hand. Dagens Nyheter rapporterar:

Moderaterna välkomnar förslaget om gårdsförsäljning av alkohol – trots varningar från Folkpartiet och Kristdemokraterna om att det kan hota Systembolagets monopol. – Jag kan tänka mig att den öländske bonden i första hand har intresse av att sälja öländska viner och det är väl det som kommer att ske också. Om vinbonden även vill sälja vin från Toscana eller någon annan del är det väl bra för vinbonden och turismen. Om gårdsförsäljningen skulle hota Systembolaget ska vi inte genomföra den, säger Jan R Andersson, alkoholpolitisk talesman i Moderaterna. DN kan nu avslöja att utredningen om gårdsförsäljning vill tillåta tillverkare att vid sidan om Systembolaget sälja inte bara sina egna produkter utan också konkurrerande märken av samma typ av alkoholdryck. Det skulle innebära att en vinbonde på Öland skulle få sälja vin från Italien, en svensk whiskytillverkare skulle också få sälja skotsk whisky och ett svenskt bryggeri skulle få öppna en butik med egna utländska ölsorter. Utredningen vill begränsa försäljningen till högst 10.000 liter per år. Trots den och andra begränsningar varnar kritiker för att Systembolagets försäljningsmonopol hotas.

Aven om den svenska alkoholkonsumtionen officiellt sett ar lag ar den faktiska konsumtionen - inklusive Skogsstjarnan Akvavit och annan fri foretagsamhet - val pa niva med hogkonsumtionslander. Folk har urholkat statsmonopolet pa omradet, helt enkelt darfor att inte ens en svensk accepterar hur mycket folkhemsformynderi som helst. Det gor med andra ord ingen som helst skada att folk kan fa fatta sina egna beslut pa alkoholomradet. Trots allt vad alkoholmonopolets anhangare forsoker havda ligger inte orsaken till alkoholism i att det ar en elak kapitalist som saljer alkoholen i stallet for en snall statlig byrakrat.

1 comment:

blofeldt said...

Skogsstjärnan Akvavit är en alldelens utmärkt dryck. Jag hade tidigare en arbetskamrat som tillverkade den i sitt eget lilla bryggeri. Drycken tillverkades med stor omsorg och vattnet hämtades från en källa som kallades Drottningkällan. Det påstås att Drottning Kristina hade druckit vatten från den källan.